Juni was warm met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 16,5 °C tegen een langjarig gemiddelde van 15,2 °C.
De eerste tien dagen van de maand verliepen warm met soms zware onweersbuien. Daarna volgde een licht wisselvallig en vrij koel tijdvak. De laatste tien dagen van de maand lieten een sterk wisselend weerbeeld zien, waarbij de temperatuur meestal boven het langjarig gemiddelde lag.
In totaal telde juni in De Bilt 22 warme (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger ) en vijf zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), tegen twaalf respectievelijk vier normaal. Op 2 juni werd het in Hoogeveen met 30,4 °C tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). Elders werden geen tropische dagen geregistreerd.
Tijdens de nachten rond het midden van de maand koelde het soms behoorlijk af. De landelijk laagste temperatuur, 1,4 °C, werd gemeten op 16 juni op de vliegbasis Twenthe. Aan de grond kwam het van 15 tot en met 17 juni plaatselijk tot vorst.
Met gemiddeld over het land 49 mm neerslag tegen 71 mm normaal was juni vrij droog.
Vaak ging het om lokale buien waardoor de neerslaghoeveelheden van plaats tot plaats sterk uiteenliepen. Het droogst was de noordwestelijke helft van het land. In De Kooy viel niet meer dan 19 mm neerslag. Op de Veluwe, in Drenthe en in Limburg viel lokaal meer dan 100 mm. Deelen was het natste KNMI-station met 106 mm. In De Bilt werd 40 mm afgetapt tegen 72 mm normaal.
Juni was de derde maand op rij die gemiddeld over het land droog verliep. Bovendien waren april, mei en juni in het noorden veel droger dan in het zuiden. In het noorden liep het neerslagtekort (neerslag minus verdamping, berekend vanaf 1 april) daardoor op tot plaatselijk ca. 220 mm. Dat is bijzonder hoog voor de tijd van het jaar. In het zuiden was tegelijkertijd lokaal zelfs sprake van een neerslagoverschot.
Op 2 juni 2008 hadden vooral het zuiden en midden van het land te maken met een actieve onweersstoring. Het gecombineerde Belgisch-Nederlandse bliksemmeetnet registreerde die dag ruim 49.000 ontladingen. Op enkele plaatsen viel bovendien ruim 50 mm neerslag.
Vrijwel stil hangende buien lieten op 4 juni in Drenthe plaatselijk ruim 70 mm achter.
Op de 22e trokken zware buien vergezeld van onweer, zware windstoten en hagel over het oosten van het land. Een flink aantal bomen waaide om en de hagel, die lokaal een diameter bereikte van ca. 5 cm, veroorzaakte veel overlast en schade.
Gemiddeld over het land scheen de zon 242 uren tegen 192 normaal. Daarmee was juni zonnig.
Het noorden van het land was het zonnigst. Dat was ook al zo in maart, april en mei. Van de KNMI-stations was De Kooy in juni het zonnigst met 281 zonuren. De zon scheen het minst in het zuiden van het land met in het Zeeuwse Westdorpe en Limburgse Arcen de minste uren: 205. In De Bilt werden 233 zonuren geregistreerd tegen 187 normaal.
Vorig jaar juni bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 17,5 °C, de hoeveelheid neerslag 90 mm en en het aantal zonuren 172.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 - 2000
De Bilt, 1 juli 2008/Rob Sluijter