De gemiddelde maandtemperatuur is in De Bilt uitgekomen op 5,9 °C; vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 5,8 °C.
De eerste helft van de maand was het met een overwegend westelijke stroming meestal wisselvallig en vrij zacht voor de tijd van het jaar. In de aanloop naar Pasen werd de stroming noordelijk en daalde de temperatuur tot waarden die uiteindelijk juist met Pasen zo'n 5 °C beneden het langjarig gemiddelde lagen. Hierbij bleef het wisselvallig en viel de neerslag in de vorm van sneeuw. In de vroege ochtend van eerste Paasdag vroor het op de vliegbasis Twenthe 7,0 °C; de landelijk laagste temperatuur deze maand. Uiteindelijk bleek deze eerste Paasdag de koudste sinds 1964. Het totaal aantal vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) is in De Bilt uitgekomen op negen, precies gelijk aan het langjarig gemiddelde.
Aan het einde van de maand steeg de temperatuur weer tot boven de normale waarde voor de tijd van het jaar. Ook toen bleef het echter wisselvallig. Op de 30e werd het in Arcen 16,0 °C, de landelijk hoogste temperatuur deze maand.
Eind maart wordt voor De Bilt het koudegetal bepaald. Dit getal, genoemd naar de Duitse meteoroloog Gustav Hellmann, is een maat voor de koude in het tijdvak november tot en met maart. Het Hellmanngetal wordt verkregen door over dit tijdvak alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt te sommeren met weglating van het minteken. Over het tijdvak november 2007 tot en maart 2008 bedroeg het Hellmanngetal 20,3. Hiermee komt deze periode bij de categorie van zachte winters.
Met gemiddeld over het land 104 mm neerslag tegen 65 mm normaal was maart zeer nat. In de westelijke kustprovincies en op de Veluwe viel de meeste neerslag. Van de KNMI-stations was Wilhelminadorp het natst met 138 mm neerslag. In een strook van Friesland via de Flevopolders naar Limburg viel de minste neerslag. Arcen was het droogst met 60 mm.
In De Bilt werd 92 mm afgetapt tegen 65 mm normaal. Daarmee eindigde de maand hier op de negende plaats in de rij van natste maartmaanden sinds 1901. Op de eerste plaats in deze lijst staat maart 1914 met 139 mm.
Direct al op de eerste van de maand passeerde een actieve storing, regionaal vergezeld van een zomers aandoend onweer. Bovendien kwamen tijdens de passage zware tot zeer zware windstoten voor die plaatselijk schade veroorzaakten. Ook op 12 maart waaide het hard. Aan zee stond enige tijd een storm (kracht 9). Op 16 maart veroorzaakte een vrijwel stilliggend front langdurig regen; gemiddeld over het land viel 12 mm.
Van 17 tot en met 26 maart viel de neerslag vaak in de vorm van sneeuw. Daarbij kon zich regelmatig een tijdelijk sneeuwdek vormen, vooral tijdens de nachten. Een dun laagje sneeuw veroorzaakte op de 25e de op één na drukste ochtendspits ooit met bijna 900 km file en veel treinen die uitvielen.
Met gemiddeld over het land 125 zonuren tegen normaal 115 was maart nipt aan de zonnige kant. Opvallend sombere of juist zonnige tijdvakken kwamen deze maand niet voor. Het zonnigst was maart in het noordwestelijk kustgebied met in Hoorn op Terschelling zelfs 152 zonuren. Het zuiden van het land moest het met de minste zonuren doen, Maastricht kwam niet verder dan 109 zonuren. In De Bilt werden 117 uren zonneschijn geregistreerd tegen 114 normaal.
Vorig jaar maart bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 8,0 °C, het aantal uren zonneschijn 157 en de neerslagsom 85 mm.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 1 april 2008/Rob Sluijter