Groot deel vakantieperiode was zeer wisselvallig en nat
Ondanks het feit dat de gemiddelde temperatuur in De Bilt is uitgekomen op 17,3 °C tegen 16,6 °C normaal, ontbrak het in deze zomer aan een wat langere periode met fraai en warm zomerweer. Een groot deel van de vakantieperiode in juli en augustus verliep bovendien zeer wisselvallig en nat. Echt koel was het daarbij echter vrijwel nooit; de afzonderlijke maanden waren alle drie gemiddeld warmer dan normaal.
In totaal telde de zomer in De Bilt 67 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) tegen 54 normaal. Het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) is uitkomen op 16; iets minder dan het langjarig gemiddelde van 18.
Alleen op 2 juli werd het in De Bilt tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger), normaal telt de zomer er drie tropische dagen. Op die dag werd het in Eelde 34,3 °C de landelijk hoogste temperatuur deze zomer. Sinds het begin van de metingen in 1906 was het in Eelde in juli slechts op twee dagen nog warmer geweest.
Er waren deze zomer forse regionale verschillen. In het noorden lag de gemiddelde temperatuur 1,1 tot 1,3 °C boven het langjarige gemiddelde, in het zuiden maar 0,3 tot 0,5 °C. In Nieuw Beerta werden 21 zomerse en vier tropische dagen geteld, Vlissingen kwam niet verder dan tien zomerse dagen.
Rond het midden van de maand juni koelde het tijdens de nachten fors af. Op 16 juni werd het op de vliegbasis Twenthe 1,4 °C, de landelijk laagste temperatuur van deze zomer.
De afgelopen zomer telde 15 mooie dagen (ADS-dagen genaamd met veel zon, warmte en weinig of geen regen): zes in juni, vijf in juli en slechts vier in augustus. Normaal telt een zomer 19 mooie dagen. Opvallend was dat mei 14 dagen telde met voor de recreatie mooi weer.
Met gemiddeld over het land 260 mm neerslag tegen normaal 202 mm was de zomer nat. De zomer ging echter droog van start. In juni viel landelijk gemiddeld maar 49 mm tegen 71 mm normaal. Juli en augustus waren nat met gemiddeld over het land 111 en 100 mm tegen 70, respectievelijk 62 mm normaal.
Het wisselvallige karakter van met name juli en augustus komt goed tot uiting in het geringe aantal droge dagen. In juli waren maar vijf dagen in heel het land droog, augustus telde zelfs maar drie geheel droge dagen.
Van de KNMI-stations was Maastricht deze zomer het natst met 355 mm neerslag. De minste neerslag werd afgetapt op de vliegbasis Twenthe: 172 mm. In De Bilt werd 280 mm afgetapt tegen 200 mm normaal. Zoals gebruikelijk tijdens de zomer viel er lokaal soms veel neerslag in korte tijd met wateroverlast tot gevolg. Op 6 dagen viel er op tenminste één KNMI-neerslagstation 50 mm of meer.
Op 22 juni trokken zware buien vergezeld van onweer, zware windstoten en hagel over het oosten van het land. Een flink aantal bomen waaide om en de hagel, die lokaal een diameter bereikte van ca. 5 cm, veroorzaakte veel overlast en schade.
Het aantal zonuren week deze zomer, met gemiddeld over het land 610 uren, weinig af van het langjarig gemiddelde van 591. Juni was een zonnige maand met landelijk gemiddeld 242 zonuren tegen 192 normaal. In juli week de hoeveelheid zonneschijn met 203 uren nauwelijks af van het langjarig gemiddelde van 201. Augustus was somber met 164 uren zonneschijn tegen 198 normaal.
Het zonnigst was de zomer in het noordwestelijk kustgebied. In De Kooy werden 702 zonuren geregistreerd. In het oosten en zuidoosten was de zon een stuk minder te zien. Arcen was met 534 uren zonneschijn het somberst. In De Bilt was de zon 578 uren te zien tegen 575 uren normaal.
Vorig jaar zomer bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 17,2 °C, de hoeveelheid neerslag 293 mm en het aantal zonuren 548
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 2 september 2008/Rob Sluijter