Met in De Bilt een gemiddelde maandtemperatuur van 10,7 °C tegen een langjarig gemiddelde van 10,3 °C, was oktober aan de zachte kant. De regionale verschillen waren echter opvallend groot. In het noordoosten van het land was oktober ongeveer een halve graad te koud, in het zuidwesten lokaal een graad te zacht.
Aan het begin van de maand lag de temperatuur rond de normale waarde voor de tijd van het jaar. Op 6 en 7 oktober werd korte tijd zeer zachte lucht aangevoerd. Tijdens de nacht van de 6 op 7 oktober bleef de temperatuur 17 tot 18 °C; bijzonder hoog voor de tijd van het jaar. Op de 7e werd het in het zuidoosten de laatste warme dag (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) van het jaar genoteerd. De landelijk hoogste temperatuur, 22,0 °C, werd die dag gemeten in Eindhoven en Volkel. In De Bilt werd de grens van 20 graden niet bereikt. Normaal telt oktober daar twee warme dagen.
Rond het midden van de maand was het in een noordelijke stroming duidelijk te koud voor de tijd van het jaar. In De Bilt daalde de temperatuur op 14 oktober voor het eerst na de zomer tot onder het vriespunt. In totaal werden in De Bilt twee vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) geregistreerd, het langjarig gemiddelde bedraagt in oktober één vorstdag. In het oosten werden lokaal vijf vorstdagen geteld. De landelijk laagste temperatuur, -4,9 °C, werd op 15 oktober gemeten op de vliegbasis Twenthe. Aan de grond vroor het die dag in Twenthe zelfs -8,4 °C.
Het laatste deel van de maand verliep zacht.
Gemiddeld over het land viel 71 mm neerslag, vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 78 mm. De meeste neerslag viel in de Achterhoek en Limburg. Dat had alles te maken met zware buien die op 7 oktober vooral in deze gebieden 50 tot 75 mm neerslag achterlieten. Het natste KNMI-station was Ell met een maandtotaal van 125 mm.
De minste neerslag viel in het noordwestelijk kustgebied. Dat is a-typisch voor een herfstmaand, waarin het kustgebied normaal gesproken juist het natst is. Terschelling was met 34 mm het droogste KNMI-station.
In De Bilt viel 90 mm neerslag tegen 77 mm normaal.
Gemiddeld over het land scheen de zon 113 zonuren tegen een langjarig gemiddelde van 105 uren.
De regionale verschillen in zonduur waren deze maand betrekkelijk klein. Op de zonnigste plaatsen werden ruim 120 zonuren geregistreerd. Stavoren was het zonnigste KNMI-station met 127 zonuren. Het somberst was het zuidwesten van het land met op het KNMI-station Westdorpe slechts 100 uren zon. In De Bilt is de maandsom uitgekomen op 123 zonuren tegen normaal 106.
Vorig jaar oktober bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 10,1 °C, het aantal uren zonneschijn 134 en de neerslagsom 92 mm.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 2 november/Rob Sluijter