Koelste mei sinds 1991
Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 10,5 °C tegen een langjarig gemiddelde van 12,7 °C, eindigde mei op de negende plaats in de rij van koelste meimaanden sinds 1901. Op de eerste plaats in deze rij staat mei 1902 met een gemiddelde temperatuur van 9,4 °C.
In de vorige eeuw kwam een meimaand met zo'n temperatuur ongeveer eens per 15 jaar voor. Door de opwarming van Nederland is de kans hierop de laatste decennia afgenomen naar ongeveer eens per 100 jaar.
Gedurende de eerste 19 dagen van de maand lag de temperatuur ver beneden het langjarig gemiddelde. Verantwoordelijk voor de lage temperatuur was een hardnekkige noordelijke stroming die koele lucht aanvoerde. Bovendien was er weinig ruimte voor de zon. Op enkele dagen waren de maxima slechts ca. 8 °C, terwijl ca. 17 °C normaal is voor die periode van mei.
De IJsheiligen deden hun naam dit jaar eer aan. Op sommige plaatsen kwam het achtereenvolgens op 13, 14 en 15 mei tot vorst. De landelijk laagste temperatuur, -2,3 °C, werd gemeten op 5 mei op de vliegbasis Twenthe.
Vanaf de 20e bleef de wind nog steeds vaak uit het noorden waaien. Er was echter meer ruimte voor de zon en de gemiddelde temperatuur lag rond of iets boven normaal. In De Bilt werd pas op de 20e de eerste warme dag (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) van de maand geregistreerd. De hele maand telde vijf warme dagen tegen negen normaal.
De hoogste temperaturen van de maand werden tijdens het Pinksterweekend (22-24 mei) gemeten. Eerste en tweede Pinksterdag waren in het zuidoosten van het land zelfs zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), met in Ell op de 24e een maximum van 27,1 °C. In De Bilt werd in mei geen zomerse dag genoteerd, het normale aantal bedraagt drie zomerse dagen.
Gemiddeld over het land viel 57 mm neerslag, precies gelijk aan het langjarig gemiddelde. De hoeveelheid neerslag was grillig verdeeld over het land. Het natste KNMI-station was Maastricht met 84 mm. In Zeeland viel de minste neerslag, Vlissingen rapporteerde 31 mm. In De Bilt werd 66 mm geregistreerd tegen 62 mm normaal.
2 mei was landelijk bezien een natte dag met 14 mm neerslag. In het westen en noorden viel plaatselijk 20 tot 35 mm regen. Op 11 en 12 mei regende het ook langdurig. In een brede strook van Brabant naar Drenthe viel 20 tot 30 mm.
Mei kende ook een vrij lang droog tijdvak. Van 13 tot en met 25 mei viel er landelijk gemiddeld slechts 2 mm.
Het landelijk gemiddeld aantal zonuren van 200 week maar weinig af van het langjarig gemiddelde van 209 uren. Er was echter een groot contrast tussen de sombere eerste helft van de maand en vrij zonnige tweede helft. In het binnenland was de zon vanaf 7 mei zelfs zeven dagen op rij nauwelijks te zien. Het tijdvak van 18 tot en met 25 mei verliep juist zeer zonnig met dagelijks op veel plaatsen vrijwel onafgebroken zonneschijn.
In het noordelijk kustgebiedscheen de zon het meest, Op Terschelling 235 uren. Langs de oostgrens was de zon het minst te zien, Arcen kwam niet verder dan 162 uren. In De Bilt werden 190 zonuren geregistreerd tegen 204 normaal.
Vorig jaar mei bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 13,9 °C, het aantal uren zonneschijn 236 en de neerslagsom 65 mm.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 1 juni 2010/Rob Sluijter