Hittegolf, eerste maand in 2013 warmer dan normaal
Normaal wordt het in De Bilt in juli 17,9 °C, deze maand werd het 19,2 °C. Voor het eerst dit jaar komt de gemiddelde maandtemperatuur boven het langjarig gemiddelde uit. Bijna de hele maand was het warmer dan normaal.
Juli 2013 staat op de zevende plaats van warmste julimaanden ooit, 2006 staat met een maandgemiddelde temperatuur van 22,3°C bovenaan.
Vanaf half juli werd op de meeste dagen de zomerse grens van 25,0 °C overschreden. Totaal telde De Bilt vijftien zomerse dagen, normaal zijn dat er negen. Bovendien kwamen er drie tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) voor, één meer dan normaal. Van 21 tot en met 27 juli beleefde Nederland een hittegolf.
In ons land is sprake van een hittegolf als de maximumtemperatuur in De Bilt gedurende tenminste vijf dagen op rij elke dag 25 °C of hoger is en daarvan op minstens drie dagen minimaal 30 °C wordt bereikt. De landelijk hoogste temperatuur van deze maand werd gemeten tijdens de hittegolf; KNMI station Gilze-Rijen noteerde op 22 juli 34,5 °C. Op verscheidene plaatsen aan zee werd het die dag ook tropisch, andere dagen zorgde wind van zee voor enige verkoeling. Het aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) bedroeg in De Bilt 26, tegen 22 normaal. De laagste temperatuur van 5,0 °C werd deze maand gemeten op 12 juli, op KNMI station Twenthe.
Een groot deel van de maand verliep zeer droog, maar de zware buien in het laatste weekend van de maand maakten binnen enkele uren een eind aan de ergste droogte. Gemiddeld over het land viel er deze maand 44 mm, normaal valt er in juli 78 mm. Daarmee is de maand landelijk gemiddeld droog. Door het lokale karakter van de buien lopen de neerslag-hoeveelheden plaatselijk wel sterk uiteen.
Zon en hoge temperuren veroorzaakten veel verdamping en met het droge weer liep het neerslagtekort in de loop van de maand in grote delen van het land snel op. Met name in de noordwestelijke helft van het land was het tekort boven gemiddeld.
Met het oplopen van de temperatuur tot tropische waarden, ontstonden vooral in het zuiden en oosten van het land aan het begin van de derde decade (10 dagen) plaatselijk al enkele zware buien die vergezeld gingen van onweer en windstoten. Deze buien bleven soms lang op een plaats hangen. In delen van Brabant en Limburg viel op de avond van 23 juli in korte tijd 40-50 mm en was sprake van een wolkbreuk. Op zaterdag 27 juli en in de daarop volgende nacht, trokken zware onweersbuien, met hagel en windstoten over het land. Het KNMI gaf een waarschuwing uit voor extreem weer; code oranje. In het zuiden en midden van het land viel op meerdere plaatsen opnieuw meer dan 50 mm. De meeste neerslag viel deze maand op KNMI station Westdorpe; 75 mm. Op KNMI station Twenthe viel slechts 25 mm. In De Bilt valt normaal in juli 81 mm, deze maand 40 mm.
Overal scheen de zon meer dan gemiddeld. Op meerdere dagen scheen de zon aan een wolkenloze lucht. Gemiddeld over het land kwam het aantal zonuren deze zomermaand uit op 255 tegen 212 uur normaal. In De Bilt scheen de zon 241 uur, het langjarig gemiddelde bedraagt 206 uur. Het minst zonnig werd het op de Veluwe, in Deelen scheen de zon 217 uur.
De twee zonnigste KNMI stations waren Maastricht en Nieuw Beerta met 270 zonuren.
Vorig jaar juli bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 17,3 °C, het aantal uren zonneschijn 200 en de neerslagsom 91 mm.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 1 augustus 2013/KS-KA, Mieke Reijmerink