Met een gemiddelde temperatuur van 5,7 °C tegen een langjarig gemiddelde van 3,1 °C eindigt januari op een gedeelde achtste plaats in de rij van zachtste januarimaanden sinds 1901 De eerste decade van de maand (dag 1 t/m 10) was met gemiddeld 8,5 °C zelfs de op een na zachtste eerste januaridecade in ruim een eeuw. Alleen de eerste decade van 2007 was zachter met 8,8 °C. Op 6 januari werd in Woensdrecht en Gilze-Rijen de hoogste maximumtemperatuur van deze maand geregistreerd: 14,7 °C. Ook de rest van de maand verliep grotendeels zacht. Pas in het weekend van 24 tot en met 26 januari wist de kou uit het oosten van Europa tot het noordoosten van het land door te dringen. Terwijl het in de rest van het land nog steeds zacht was kwam het in Nieuw-Beerta deze drie dagen niet boven het vriespunt. De laagste temperatuur werd deze maand dan ook hier gemeten: -7,2 °C op 26 januari. De laatste drie dagen van de maand drong vrij koude lucht opnieuw en nu wel over een groot deel van het land door, alhoewel de maximumtemperatuur op de meeste plaatsen nog steeds boven het vriespunt bleef. De Bilt kende daarmee in januari geen enkele ijsdag (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C), tegen een langjarig gemiddelde van drie. Het aantal vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) in De Bilt bedroeg vier tegen een langjarig gemiddelde van dertien.
Samen met de zeer zachte decembermaand verloopt de winter tot nu toe buitengewoon zacht. Het Hellmanngetal, genoemd naar de Duitse meteoroloog Gustav Hellmann, is een maat voor de koude in het tijdvak november tot en met maart. Het Hellmanngetal wordt verkregen door over dit tijdvak alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt te sommeren met weglating van het minteken. Deze winter staat het getal nog steeds op nul. Het laagste getal kwam voor in 1989: 1,9. In Vlissingen is de temperatuur de gehele winter tot nu toe niet onder het vriespunt gekomen. Dit is sinds de winter van 1974/1975 niet meer voorgekomen.
Met landelijk gemiddeld 65 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 73 mm was januari iets droger dan gemiddeld. De meeste neerslag viel langs de westkust. Van de KNMI-stations was Valkenburg het natst met 105 mm. Het droogst was het in het zuidoosten van het land met in Ell slechts 28 mm. In De Bilt werd 62 mm afgetapt, tegen 70 mm normaal. In het noordoosten van het land viel de neerslag in het weekend van 24 tot en met 26 januari veelal in de vorm van sneeuw. Zondag 26 januari liep in het noordoosten van Groningen het sneeuwdek op sommige plaatsen op tot 14 cm. Die dag was er in het noorden ook enige tijd sprake van ijzel met spekgladde wegen tot gevolg. Een actieve buienlijn veroorzaakte in de avond van de 25e vooral in het zuidwesten van het land overlast door windstoten tot ca. 115 km/uur.
Vorig jaar januari was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 2,0 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 60 en de neerslagsom 53 mm.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981 - 2010
De Bilt, 03 februari 2014/Carine Homan