Met een gemiddelde temperatuur van circa 19,8 °C tegen een langjarig gemiddelde van 17,9 °C was juli een zeer warme maand. Juli 2014 eindigt daarmee op de zesde plaats in de lijst van warmste julimaanden sinds 1901. Het is ook de achtste maand op rij die warmer dan normaal is verlopen. Opvallend is de warmte op de Wadden en in het noordelijk kustgebied. Op Lauwersoog werd zelfs de hoogste maandgemiddelde temperatuur van het land geregistreerd: 20,1 °C. Op 19 juli werd op veel plaatsen in het noorden een record maximumtemperatuur behaald met temperaturen boven de 34 °C. Oorzaak was een frequente noordoostelijke stroming die warme lucht vanuit Duitsland naar het noorden van het land bracht.
De maand begon echter vrij koel, toen met een noordelijke stroming juist koele lucht werd aangevoerd. In Deelen liep de temperatuur in de nacht van 1 juli zelfs terug tot 3,9 °C. Daarna werd het geleidelijk warmer. Echte hitte volgde halverwege de maand. Tot een officiële hittegolf kwam het net niet, alleen op vliegbasis Twenthe kwam een opeenvolgende periode van vijf zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), waarvan drie tropische (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger), voor. In het grootste deel van het land was het alleen op 18 en 19 juli boven de 30 °C. De hoogste temperatuur werd gemeten in Hoek van Holland, daar werd het op 19 juli 36,5 °C. De Bilt telde veertien zomerse dagen en twee tropische dagen, tegen een langjarig gemiddelde van respectievelijk negen en twee.
Het aantal uren zonneschijn week niet veel af van het langjarig gemiddelde en komt landelijk gemiddeld uit op 222 uren, tegen 212 uren normaal. Het zonnigst werd het op de Wadden en in het noordelijk kustgebied, met op Lauwersoog 261 uren zon, het somberst was het in het zuiden van het land, met in Gilze-Rijen 200 uren zon. In De Bilt werden 214 uren zon geregistreerd tegen normaal 206 uren.
Gemiddeld over het land viel er 94 mm neerslag, en daarmee was juli vrij nat. Het langjarig gemiddelde bedraagt 78 mm. De verschillen in het land zijn echter groot door het buiige karakter van de neerslag. De frequente (noord)oostelijke stroming bracht regelmatig flinke buien met onweer uit Duitsland ons land in en vooral in het oosten en zuidoosten van het land vielen grote hoeveelheden neerslag. Op KNMI-weerstation Maastricht viel 197 mm neerslag, bijna drie keer de normale hoeveelheid (70 mm). Op sommige plaatsen in het zuiden viel zelfs meer dan 200 mm. Vooral op 8 en 9 juli zorgde veel neerslag in het zuidoosten van Limburg voor wateroverlast.
Aanvankelijk leek de maand juli voor het westen en zuidwesten zeer droog te gaan verlopen totdat zeer zware buien op 28 juli voor grote hoeveelheden neerslag en veel overlast in eerst het westen en later het midden en oosten van het land zorgde. Op diverse plaatsen viel meer dan 75 mm in een etmaal. Het KNMI kondigde code oranje af in een groot deel van het land. In Deelen viel die dag 132 mm neerslag. Nooit eerder werd er daar zoveel neerslag in een dag afgetapt. Deelen was daarmee ook het natste KNMI-weerstation van de maand met in totaal 207 mm neerslag.
Alleen het noordwesten van het land beleefde een (zeer) droge maand. Op de Wadden en in Friesland viel lokaal slechts 20-40 mm.
In De Bilt werd 137 mm geregistreerd tegen een langjarig gemiddelde van 81 mm.
Vorig jaar juli was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 19,2 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 241 en de neerslagsom 40 mm.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 04 augustus 2014/KS-KA, Carine Homan