De gehele maand juli was het wisselvallig zomerweer waarbij dagen met buien of regen werden afgewisseld door kortdurende droge, warme perioden. In het zuiden was het duidelijk warmer dan in het noorden. De hoogste temperatuur, 32,1 °C, werd op 19 juli in Twenthe bereikt. De laagste temperatuur, 5,2°C werd op 13 juli gemeten in Twenthe.
De etmaalgemiddelde temperatuur in De Bilt is uitgekomen op 17,9 °C, gelijk aan de normaal. Hiermee was de etmaalgemiddelde temperatuur vergelijkbaar met die van de afgelopen (extreem warme) junimaand. Er waren in De Bilt 5 zomerse dagen met een maximumtemperatuur van minimaal 25,0°C. Normaal zijn dat 9 dagen. In het zuiden waren er plaatselijk 13 of 14 zomerse dagen, normaal is daar 11 of 12 dagen.
De eerste dagen van de maand lagen de temperaturen eerst iets onder, later rond normaal in een noordwestelijke stroming. Een hogedrukgebied dat over de Noordzee oostwaarts trok zorgde van vijf tot en met tien juli vooral in het zuiden voor zomerse warmte. De droge en zonnige periode werd slechts in de namiddag en avond van 6 juli onderbroken door onweersbuien. De warme periode eindigde ook met onweersbuien, waarna enkele dagen koel en wisselvallig weer volgden.
Vanaf het midden van de maand werd het geleidelijk warmer onder invloed van een hogedrukgebied dat over onze omgeving noordwaarts trok. Dit resulteerde in vochtige warmte op de 19e waarbij het op veel plaatsen tropisch warm (30 °C of hoger) werd. Ook deze warmte mondde uit in onweersbuien. Het bleef nog enkele dagen aan de warme kant. Hierna kregen we te maken met een lagedrukgebied dat vanaf de Britse Eilanden over Nederland trok. De temperaturen daalden naar iets beneden de normale waarden. Na kortdurende hogedrukinvloed op de 26ste bevonden we ons de rest van de maand onder invloed van een lagedrukgebied bij Schotland. Het was wisselvallig en de temperatuur lag met ongeveer 23 graden rond de normale waarde. Opvallend waren de warme nachten tegen het eind van de maand. In nacht van 30 juli werd het in Limburg niet kouder dan ongeveer 21 graden.
Met landelijk gemiddeld 110 mm was juli een zeer natte maand. Normaal valt 78 mm. Er viel van tijd tot tijd regen, langduriger droge perioden ontbraken. De regen viel vaak uit buien, waardoor de neerslaghoeveelheden van plaats tot plaats sterk verschilden. In het noordwesten viel plaatselijk niet meer dan circa 65 mm neerslag. In Eelde viel 181 mm, de grootste neerslagsom in juli op die plaats sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906. In de omgeving van Groningen viel plaatselijk meer dan 200 mm, op het KNMI regenstation Onnen circa 225 mm.
De warme perioden in de eerste tien dagen van juli liepen regelmatig uit op stevige onweersbuien. Zo viel op zes juli in het midden en zuiden plaatselijk ongeveer 25 mm. Op de tiende viel in de omgeving van Groningen zo’n 40 mm. Op veel plaatsen viel echter weinig neerslag.
Op de 12 juli regende het in het midden en zuiden langdurig. In het midden viel circa 30 mm, in het zuiden circa 50 mm waarbij in Zeeland plaatselijk 75 mm viel.
In de koele lucht zorgde een bovenluchtstoring op 14 juli voor flinke buien, vooral in Friesland waar plaatselijk 30 mm viel.
Op 20 en 23 juli waren er flinke (onweers)buien waarbij plaatselijk zo’n 30 mm viel. In de avond van 29 juli zorgden zware buien in een strook van Zuid-Holland naar Groningen voor 20-50 mm neerslag.
In juli scheen de zon iets minder dan het normale aantal uren: 207 uur tegen 211 normaal. De zonneschijn was vrij regelmatig over de maand verdeeld. In het westen scheen de zon met 225 uur het meest. Het oosten was met circa 190 uur het somberst. In Deelen scheen de zon niet meer dan 178 uur.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 7 augustus 2017/Adrie Huiskamp