Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 15,0 °C eindigt mei op een vierde plaats in de rij van warmste meimaanden sinds 1901. Op de eerste plaats in deze lijst staat mei 2008 met 15,7 °C, het langjarig gemiddelde bedraagt 13,1 °C.
De eerste decade van mei verliep koel onder invloed van hogedrukgebieden boven de noordelijke Atlantische Oceaan. De eerste dagen hadden we met de invloed van lagedrukgebieden boven Midden-Europa te maken en was het somber en wisselvallig, daarna overheerste de hogedrukinvloed. Rond de 9e lag een uitloper van een hogedrukgebied boven ons land. In heldere lucht van polaire oorsprong kon het ’s nachts sterk afkoelen waarbij het in de zuidoostelijke helft van het land op veel plaatsen licht vroor. De laagste temperatuur, -1,7 °C werd op de 9e in Deelen gemeten. Op 10 cm vroor het in Twenthe die nacht ruim 6 graden. In De Bilt werd 1 vorstdag genoteerd, normaal is 0.
Hierna werd de stroming zuidwestelijk. Eerst was het wisselvallig onder invloed van lagedrukgebieden bij de Britse Eilanden. Vanaf de 15e trok een hogedrukgebied over Duitsland noordoostwaarts. Op 16 mei werd in De Bilt de eerste zomerse dag van het seizoen genoteerd (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger). Op de 17e werd het in het zuiden en westen plaatselijk tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). Daarna werd het tijdelijk koeler in een noordwestelijke stroming.
De laatste tien dagen van de maand verliepen zomers onder invloed van twee opeenvolgende hogedrukgebieden die over onze omgeving naar het Oostzeegebied trokken. Er werd geleidelijk steeds warmere lucht aangevoerd. De hoogste temperatuur, 33,5°C werd op 29 mei in Volkel bereikt. Deze temperatuur behoort bij de hoogste temperaturen ooit gemeten in Nederland in mei. In De Bilt werd op 27 mei de eerste tropische dag van het jaar genoteerd. Op die dag werd het in vrijwel het gehele land tropisch warm. Aan het einde van de maand koelde het weer wat af.
In totaal werden in De Bilt 17 warme, 6 zomerse dagen en 1 tropische dag gemeten tegen 10, 3 en 0 normaal. In het zuidoosten waren er op veel plaatsen 3 tropische dagen.
Gemiddeld over het land scheen de zon 232 uren, tegen een langjarige gemiddelde van 213 uren. Tot en met de 19e was het aan de sombere kant, daarna scheen de zon uitbundig. Het zonnigst was mei aan de westkust met op veel plaatsen meer dan 240 uur zon. Wijk aan Zee had met 244 uren de meeste zonneschijn. het minst scheen de zon in Deelen met 210 uur.
Er is landelijk gemiddeld 29 mm regen gevallen. Normaal valt er in mei 61 mm. Door het vaak buiige karakter van de neerslag waren de regionale verschillen vrij groot. Op de natste plaatsen viel circa 50 mm, op Terschelling viel maar 9 mm.
De maand begon wisselvallig met van tijd tot tijd regen, maar nergens vielen grote hoeveelheden. Vanaf 5 t/m 11 mei was het vrijwel droog. Neerslag van betekenis viel op de 12e en 13e toen (onweers)buien in vooral het midden en westen tot plaatselijk 30 mm brachten. Rond de 18e zorgde een langzaam passerend frontensysteem plaatselijk voor 5-10 mm. Daarna bleef het tot en met de 28ste zo goed als droog. Pas aan het einde van de maand zorgden onweersbuien lokaal weer voor regen, hier en daar 10-20 mm.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 - De Bilt, 1 juni 2017/Adrie Huiskamp.