Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 5,6 °C tegen normaal 3,1 °C, eindigde januari nipt in de top tien van zachtste januarimaanden in ruim een eeuw. Winters weer ontbrak compleet, vrijwel de gehele maand lag de temperatuur ruim boven de normale waarde voor de tijd van het jaar.
De eerste vijf dagen van het jaar trokken er in een westelijke stroming talrijke storingen over het land. Daardoor was het wisselvallig met veel regen en met maxima van 8 tot 12 graden uitermate zacht.
Daarna was hogedruk bepalend voor het weer tot aan de 14e. Op de meeste dagen was het droog en vrij rustig. Op de 7e en 8e was het vrij zonnig, de andere dagen grijs. Aanvankelijk lag de temperatuur iets onder normaal. Op 8 januari werd in Nieuw Beerta de landelijk laagste temperatuur van de maand gemeten: -3,1 °C. Vanaf 9 januari lagen de temperaturen weer boven normaal.
Vanaf half januari kwam er een krachtige weststroming tot stand. Het was vrij zacht, wisselvallig, met soms veel wind. Op 24 januari werd zeer zachte lucht aangevoerd. In Woensdrecht werd met 14,7 °C de landelijke hoogste temperatuur van deze maand gemeten. In een groot deel van het land werden maxima van 13 tot ruim 14 °C genoteerd. Dergelijke temperaturen horen op bij de hoogst mogelijke waarden in deze tijd van het jaar.
De laatste dagen van de maand bleef het in een westelijke stroming licht wisselvallig en vrij zacht voor de tijd van het jaar.
In totaal werden in De Bilt vier vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) gemeten, het langjarige gemiddelde bedraagt er dertien. IJsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kwamen nergens in het land voor, het normale aantal bedraagt drie.
Met gemiddeld over het land 89 mm tegen 73 mm normaal, was januari een vrij natte mand. De regionale verschillen waren niet al te groot. Op het natste KNMI-station, Lauwersoog, viel 112 mm. Op de droogste plaatsen viel ca. 75 mm. Landelijk bezien natte dagen waren de 3e met 14 mm en de 15e met 11 mm regen.
Op 18 januari trok een stormdepressie over het Waddengebied naar Duitsland. Langs de (zuid)westkust trok de wind lokaal aan tot zware storm (kracht 10), soms enige tijd zelfs tot een zeer zware storm (kracht 11). Ook landinwaarts stond op behoorlijk wat plaatsen enige tijd een windkracht 8 (stormachtige wind) of storm, kracht 9 Daarbij deden zich op uitgebreide schaal windstoten voor van 110 tot ruim 125 km/uur. Windstoten van ruim 120 km/uur diep in het binnenland zijn zeldzaam. De storm hoorde bij de tien zwaarste sinds 1970.
Sneeuw is er niet of nauwelijks gevallen. Alleen op 16, 17, 18 en 19 januari viel de neerslag soms in de vorm van wat (natte) sneeuw waarbij in het oosten van het land soms een dun, tijdelijk sneeuwdek ontstond.
Gemiddeld over het land scheen de zon 50 uren tegen een langjarig gemiddelde van 62 uren. Januari was hiermee de tweede sombere wintermaand op rij. Het aantal zonuren varieerde slechts weinig over het land. Het zonnigste KNMI-station was Terschelling met 59 zonuren, Twenthe was het somberste met 35 uren.
Veel dagen verliepen somber of slechts met weinig zon. Alleen 7 en 8 januari waren landelijk bezien vrij zonnige dagen.
Normaal=het langjarig (schrikkel)gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 - De Bilt, 2 februari 2018/Rob Sluijter