December 2019

Zeer zacht, zeer zonnig en aan de droge kant

Met een gemiddelde temperatuur van 5,8 °C in De Bilt was december een zeer zachte maand. Deze maand bevindt zich in de top tien van zachte decembermaanden sinds 1901. Normaal is 3,7 °C

Tot en met Sinterklaas  verkeerden we onder de invloed van hogedrukgebieden boven West-Europa. Het was rustig weer met ’s nachts vaak lichte vorst en mist. Waar de mist overdag oploste, was het zonnig.  De laagste temperatuur van de maand, -4,1 °C, werd op de eerste in Twenthe en op de 28e in Heino en Hupsel gemeten.

Tot en met de kerstdagen was het zacht met een komen en gaan van storingen die vanaf de Atlantische Oceaan oostwaarts trokken. Vaak was het onstuimig, herfstachtig weer met regen of buien en veel wind. Soms werd dit weertype afgewisseld door kortdurende hogedrukinvloed met een (vrijwel) droge dag met zonnige perioden.  Rond 18 december was het in een zuidelijke tot zuidwestelijke stroming zeer zacht met in het zuiden maxima tot ongeveer 15 °C. De hoogste temperatuur, 15,9 °C, werd op de 17e gemeten in Eindhoven. Na de kerstdagen werd het drie dagen koud onder invloed van een hogedrukgebied boven Midden-Europa, de laatste dagen van de maand verliepen vrij zacht. 

Er werden in De Bilt zeven  vorstdagen geteld (minimumtemperatuur lager dan 0 °C), normaal zijn dat er dertien. IJsdagen, dagen waarop het de temperatuur het gehele etmaal niet boven nul komt, kwamen nergens in Nederland voor.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 63 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 80 mm was december aan de droge kant. De neerslag was ongelijkmatig over Nederland verdeeld.  In een strook van west naar oost over het midden viel het meest, plaatselijk tot ongeveer 100 mm. Het natste KNMI-station was Deelen met 93 mm. Het droogst was het in het noordoosten, in het oosten van Groningen viel plaatselijk niet meer dan 35 mm. Het droogste KNMI-station was Nieuw Beerta met 37 mm. Sneeuw werd niet waargenomen.

 

Van tijd tot tijd stond er veel wind. Op Vlieland werd op 9 december een uurgemiddelde windkracht 9 waargenomen, het criterium voor storm, het was de eerste storm van het winterseizoen.

De zon scheen deze maand gemiddeld over het land 74 uur terwijl het langjarig gemiddelde 49 uur is. December komt hiermee op de vierde plaats van zonnigste decembermaanden sinds 1906. Het zonnigst was het in Lauwersoog met 85 uur zon. In het zuidoosten  was het het minst zonnig met  56 uren in Arcen. Vooral in de perioden met hogedrukinvloed aan het begin en het einde van de maand scheen de zon volop.  Van 5 tot en met 7 december scheen de zon nauwelijks, de zesde was in het gehele land zonloos.

Rond de jaarwisseling ontstond er als gevolg van de rook van vuurwerk zeer dichte mist met plaatselijk zichten van minder dan 10 m. Hiervoor gaf het KNMI voor het noorden een code rood uit, voor het midden oranje. 

Vorig jaar was de gemiddelde temperatuur in De Bilt in december 6,2 °C, landelijk gemiddeld  scheen de zon 52 uur en er viel 89 mm neerslag.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010

 

KNMI, Weer- en klimaatdiensten, KNMI, Weer- en klimaatdiensten, 7 januari 2020, Adrie Huiskamp.