De gemiddelde temperatuur was in september met 14,5°C precies gelijk aan het langjarig gemiddelde.
Een groot deel van de maand stond het weer onder invloed van een uitloper van een hogedrukgebied boven de oceaan. Aan de noordkant van deze uitloper wisten met een westenwind storingen echter wel regelmatig het land te bereiken.
De maand begon met maximumtemperaturen rond de normale waarde van 20°C , maar vanaf 5 september draaide de wind naar het noordwesten en daalde de temperatuur. Ook ’s nachts werd het fris met temperaturen die lokaal terugliepen tot 3 a 4 °C . Vanaf de 12e trok een hogedrukgebied over ons land en liep de temperatuur weer op. Er volgden enkele rustige en zonnige nazomerdagen. De maximumtemperatuur liep daarbij op tot boven de 20°C. Op de 16e draaide de wind naar het noordwesten en koelde het tijdelijk weer af tot onder normaal met maximumtemperaturen rond de 16 a 17 °C. Het hogedrukgebied trok vervolgens vanaf de Britse Eilanden geleidelijk over ons land oostwaarts en de temperaturen liepen weer geleidelijk op. Wel werd het in heldere nachten koud, met op 20 september in Ell 1,4°C, de laagste temperatuur deze maand. Aan de grond kwam het daar, net als op sommige andere plaatsen in het zuiden van het land, tot vorst, -0,4 °C. De maximumtemperatuur liep langzaam op, met op 22 september in Maastricht 28,4°C, de hoogste temperatuur deze maand. In De Bilt werd het 26,5 °C, een zomerse dag (maximumtemperatuur 25,0°C of hoger). Normaal telt september twee zomerse dagen. Aan het einde van deze dag werd de warmte vanuit het zuidwesten verdreven en volgde een wisselvallige periode met overdag normale temperaturen van 17 a 18°C maar ’s nachts temperaturen die met 13 a 14 °C ruim boven normaal lagen.
September telde in de Bilt negen warme dagen (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger), tegen tien normaal.
Met landelijk gemiddeld een hoeveelheid neerslag van 89 mm tegen 78 mm normaal was september vrij nat. De verschillen over het land waren echter groot. In het zuidoosten van het land, dat het meest onder invloed van het hogedrukgebied was, viel slechts 40-60 mm. In het noordwesten en noorden van het land viel de meeste neerslag, 130-150 mm, in het uiterste noordoosten 160-180 mm.
Op 6 en 7 september trokken diverse storingen over het land, met lokaal in het westen tussen 20-25 mm neerslag. In het uiterste noordoosten viel ca. 60 mm. Op 11 september viel in het noorden van het land ca. 10-15 mm. Maandag 16 september trok een storing heel langzaam over het midden van het land, met daar ca. 10 mm neerslag. Vanaf 23 september werd het wisselvallig en viel er elke dag wel neerslag. Vooral het laatste weekend van de maand was het nat en onstuimig, met aan de kust enige tijd windkracht acht, en in de noordelijke helft van het land lokaal rond 70 mm neerslag. In De Bilt viel deze maand 99 mm tegen 78 mm normaal.
Door de vrij natte septembermaand is het neerslagtekort vooral in de laatste week van de maand flink afgenomen. Landelijk gemiddeld bedraagt het neerslagtekort nu 159 mm, ruim minder dan in 2018 toen het neerslagtekort op dit tijdstip bijna 300 mm bedroeg. De verschillen binnen het land zijn echter groot. In Twente, de Achterhoek, het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg is het neerslagtekort nog hoog, met ca. 270 mm. In het (noord)westen van het land is het neerslagtekort teruggelopen tot ca. 60 mm.
Met gemiddelde over het land 162 uur zon tegen 143 uur normaal was de maand zonnig. Grote verschillen over het land waren er niet. De laatste week van de maand was het vrij somber. In De Bilt scheen de zon 157 uur tegen 138 uur normaal.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 01 oktober 2019/Carine Homan