Augustus was zeer warm met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 20,4 °C tegen 17,5 °C normaal. Daarmee is het na augustus 1997 de warmste augustus sinds het begin van de regelmatige waarnemingen in 1901.
De eerste dagen van de maand waren wisselvallig en in de nacht koelde het flink af. Op 3 augustus werd het in Hupsel 5,5 °C, de laagste temperatuur deze maand. Vanaf 4 augustus bouwde een hogedrukgebied zich op boven onze omgeving dat geleidelijk naar Scandinavië trok. Onder invloed van een zwakke oostelijke stroming liepen de temperaturen flink op en werd het zeer zonnig. Een ongekende reeks hoge temperaturen volgde. In De Bilt begon de hittegolf op 5 augustus met een maximumtemperatuur van 28,3 °C. Daarna volgden van 6 tot en met 13 augustus acht dagen waarbij de maximumtemperatuur boven de tropische waarde van 30,0 °C lag. Nog nooit eerder telden we zoveel tropische dagen achter elkaar in De Bilt. Ook de weekgemiddelde maximumtemperatuur was met 33,2°C graden hoger dan ooit en lag 1,2 °C boven het vorige record van 1975. De hoogste temperatuur in De Bilt was 34,6 °C op 8 augustus.
Nog uitzonderlijker waren de minimumtemperaturen. Die schommelden tussen 9 augustus en 15 augustus tussen de 18,4 en 21,5 °C, met een weekgemiddelde van 19,7 ºC. Het vorige record uit 2014 stond op 18,1 °C. In De Bilt kwam de minimumtemperatuur op drie dagen niet onder de 20°C, een tropische nacht, normaal komt dit minder dan een keer per jaar voor. Omdat de minimumtemperatuur tussen 00 UTC en 24 UTC wordt bepaald zijn er twee warme nachten nodig om een tropische nacht te kunnen tellen.
Pas op 18 augustus kwam er een einde aan de hittegolf, die daarmee dertien dagen geduurd had. In het zuidoosten van het land bleef het langer warm en duurde het tot 23 augustus voordat de maximumtemperatuur onder de 25 °C dook. Daar werd het deze maand ook het warmst, met in Arcen op 8 augustus 37,0 °C.
Aanvankelijk was het zonnig en droog weer, maar vanaf 11 augustus ontstonden er her en der in het land flinke onweersbuien. Doordat er weinig wind stond bleven ze regelmatig lang op dezelfde plek hangen en veroorzaakten lokaal veel neerslag. Vanaf 19 augustus sloeg het weer echt om en kregen lagedrukgebieden weer de overhand. De stroming werd geleidelijk westelijk, er kwam meer wind te staan en het werd wisselvalliger. Vanaf 22 augustus daalde de etmaalgemiddelde temperatuur tot rond normaal.
In totaal werden in De Bilt 17 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) geregistreerd tegen zeven normaal. Er waren negen tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0°C of hoger), het langjarige gemiddelde bedraagt er één.
Gemiddeld over het land viel er 72 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm en daarmee week de hoeveelheid neerslag niet veel af van normaal. Doordat de neerslag een sterk buiig karakter had, liepen de neerslaghoeveelheden van plaats tot plaats echter sterk uiteen. De meeste neerslag viel in de noordwestelijke helft van het land. Op KNMI station De Kooy bij Den Helder viel tijdens buien op zowel 14 als op 17 augustus bijna 40 mm in een etmaal, en daarmee was het dan ook het natste KNMI station deze maand, met in totaal 157 mm tegen 77 mm neerslag normaal. Op meerdere plekken rond het IJsselmeer en in het noordelijk kustgebied werd ook meer dan 140 mm gemeten. Droog was het in het oosten van Brabant, het noorden van Limburg en de Achterhoek met op sommige plekken slechts 15-25 mm. Het KNMI station met de minste neerslag was Arcen met 24 mm. In De Bilt viel 89 mm neerslag tegen 73 mm normaal.
Van 4 tot en met 10 augustus was het in het gehele land vrijwel droog. Daarna kwamen er elke dag wel buien voor, vaak met onweer. Op 16 en 21 augustus werd code oranje uitgegeven voor hagel, windstoten en veel neerslag in korte tijd. Op 25 en 26 augustus trok een lagedrukgebied, dat in Engeland de naam Francis kreeg, net noord van ons land langs richting Denemarken. Langs de kust stond enige tijd windkracht 9 en kwamen windstoten voor tot 100 km/uur. Ook in het binnenland stond veel wind met windstoten van 75-90 km/uur. De meeste neerslag viel die dagen in het noorden van het land, ca. 25-35 mm.
De maand was zeer zonnig, met gemiddeld over het land 229 uren zon tegen een langjarige gemiddelde van 195. De Kooy had deze maand niet alleen de meeste neerslag maar ook de meeste uren zonneschijn, 250 uur. Ook andere kustplaatsen waren zeer zonnig met ca. 235-240 uur zon. De minste uren zon, maar nog steeds meer dan normaal waren er in het zuidoosten van het land, ca. 210-215 uur zon.
Normaal=het langjarig (schrikkel)gemiddelde over het tijdvak 1981-2010.
De Bilt, 1 september 2020/ Carine Homan.