Met een gemiddelde temperatuur van 17,0°C in De Bilt tegen normaal 17,9°C was juli een koele maand. Het was de koelste julimaand sinds 2011. Langdurige perioden van warm zomerweer ontbraken, het bleef bij enkele losse dagen.
De hele maand was de stroming westelijk. In de eerste helft overheerste het wisselvallige en koele weer. Tot en met de tiende was het zeer wisselvallig en koel, het werd vaak geen 20 graden. Op 9 juli bleef het in het noorden zeer koel, het werd plaatselijk nog geen 14 graden. In de tweede helft van de maand waren er perioden van meerdere dagen met hogedrukinvloed afgewisseld door invloed van depressies die meestal over de Britse Eilanden en het Noordzeegebied oost- of noordoostwaarts trokken. De laagste temperatuur, 4,8 °C, werd op 22 juli in Hupsel gemeten. Aan het einde van de maand werd het kortdurend zeer warm. De hoogste temperatuur, 36,7 °C, werd op 31 juli in Westdorpe gemeten. In de Bilt werd op die dag een maximumtemperatuur van 32,0 °C bereikt. De Bilt telde 22 warme dagen (dit is het normale aantal), 3 zomerse dagen (normaal 9) en 1 tropische dag (normaal 2). In het zuidoosten waren er 7 zomerse dagen.
Gemiddeld over het land viel er 66 mm, tegen 74 mm normaal, waarmee het een vrij droge maand is geworden. De verschillen waren echter groot; zo viel er in het noordwesten en vooral noorden op sommige plaatsen meer dan 100 mm. Het natste KNMI-station was Marknesse met 111 mm. In het zuidoosten viel plaatselijk niet meer dan ongeveer 30 mm, het KNMI-station Ell tapte niet meer dan 29 mm af. Deze verdeling is typisch voor een zomermaand met een westelijke stroming, de storingen zijn in het noorden een stuk actiever dan in het zuiden terwijl zware zomerse buien ontbraken. In De Bilt kwam de maandsom uit op 51 mm, tegen 81 mm normaal. Een storing die op 1 juli precies over Nederland trok zorgde voor een nat begin van de maand met in het zuiden 20-30 mm neerslag. Daarna waren er dagelijks buien vooral in het midden en noorden. 9 juli was een zeer koele, grotendeels verregende dag waarop in het noorden 20-30 mm regen viel. Hierna bleven de neerslaghoeveelheden beperkt. Pas op 22 juli zorgde een front in het westen en noorden voor 20-40 mm regen.
Met gemiddeld ongeveer 217 uur tegen 212 zonuren normaal was de zonneschijnduur vrijwel normaal. De eerste tien dagen was het somber, daarna scheen de zon op enkele sombere dagen na regelmatig met vooral rond het midden van de maand en aan het einde veel zon. Het minst zonnig was het in het noordoosten met ongeveer 180 zonuren, het zonnigst aan de Zeeuwse kust met circa 245 uur.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 1 augustus 2020/Adrie Huiskamp/Yorick de Wijs