Met een gemiddelde temperatuur van 3,9°C in De Bilt was december iets kouder dan normaal, 4,2 °C.
Er werden in De Bilt twaalf vorstdagen geteld (minimumtemperatuur lager dan 0 °C), normaal zijn dat er elf. Er waren twee ijsdagen, normaal zijn dat er 1,8. In het oosten bleef het plaatselijk op vier dagen het hele etmaal vriezen.
De eerste 18 dagen van december verliepen koud, de etmaalgemiddelde temperatuur lag op bijna alle dagen ruim onder normaal. De eerste dagen van de maand verkeerden we onder invloed van een uitloper boven Scandinavië van een hogedrukgebied boven Rusland. De stroming was oostelijk. Het was koud, maar niet winters: ’s nachts lagen de temperaturen rond het vriespunt, overdag enkele graden boven nul. Rond 6 december was de stroming noordelijk en kwam de lucht over warm zeewater, zodat het minder koud was. Daarna kwamen we onder invloed van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied dat gevuld was met koude lucht. Deze koude lucht stagneerde boven land, zodat het in de lange nachten sterk af kon koelen. Het vroor op veel plaatsen matig, hier en daar streng. Van 12 tot en met 18 december lag in de Bilt de etmaalgemiddelde temperatuur onder nul. De laagste temperatuur van de maand werd op 13 december gemeten: -10,6 °C in Eelde. Overdag lagen de temperaturen landinwaarts rond of enkele graden boven nul. Aan de kust was het als gevolg van het warme water een stuk minder koud, daar werd het overdag nog vaak 5 graden of warmer. Op veel plaatsen kon de laatste twee dagen van de koude periode op ondiep water geschaatst worden.
De rest van de maand verliep zacht onder invloed van een zuidwestelijke tot westelijke stroming. De maand eindigde recordzacht. Op 31 december werd op veel plaatsen in het midden en zuiden de hoogste temperatuur sinds het begin van de waarnemingen gemeten. Het warmst werd het in Ell en Arcen met 17,6 °C. Het oude record was 16,7 °C, op 4 december 1953 in Maastricht. Ook in De Bilt werd het met 15,9 °C nog nooit zo warm in december sinds het begin van de waarnemingen.
Met gemiddeld over het land 80 millimeter neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 78 millimeter was de neerslag vrijwel normaal. Het natst was het in het zuidwesten met in Woensdrecht 108 mm. In Nieuw Beerta viel met 43 mm de minste neerslag.
Het grootste deel van de regen viel tijdens de zachte periode in de tweede helft van de maand. Op 31 december viel in een strook van het zuidwesten naar het oosten ongeveer 25 mm.
Sneeuw viel er maar weinig. Op 5 december ging de regen in de Limburgse heuvels over in sneeuw. Plaatselijk viel ongeveer 5 cm. Het KNMI gaf twee keer een Code Oranje uit voor ijzel. De eerste keer was in de avond van 15 december in het westen. Daar zorgden regenbuien op een bevroren ondergrond voor plaatselijke ernstige gladheid. De tweede keer was in de avond van 18 december bij het invallen van de dooi. In heel Nederland was het enige uren glad als gevolg van ijzel.
De zon scheen deze maand gemiddeld over het land 62 uur terwijl het langjarig gemiddelde 58 uur is. Het zonnigst was het in het noorden met in De Kooy 89 uur. In het zuiden was het het somberst met 42 uren in Arcen. Tijdens de koude periode was er veel zon van 12 tot en met 17 december.
Vorig jaar was de gemiddelde temperatuur in De Bilt in december 5,4°C, landelijk gemiddeld scheen de zon 50 uur en er viel 58 millimeter neerslag.
Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020.
KNMI Weer- en klimaatdiensten, 3 januari 2023, Adrie Huiskamp.