Met 18,6°C in De Bilt lag de gemiddelde temperatuur net iets boven het klimatologische gemiddelde van 18,3°C en was de maand qua temperatuur vrij normaal te noemen. Er waren echter grote uitschieters en op 19 juli werd het plaatselijk recordwarm.
De eerste dagen van de maand bevonden we ons aan de noordflank van een uitloper van hogedruk in een westelijke (zonale) stroming, waarin enkele zwakke storingen ons land passeerden. Tussendoor waren er flinke zonnige en droge perioden. De temperaturen lagen daarbij rond het klimatologisch gemiddelde. Vanaf de 6e werd de stroming noordwestelijk onder invloed van een hogedrukgebied ten westen van Ierland, waardoor er tijdelijk koelere lucht werd aangevoerd. Een occlusie zorgde op 7 juli voor een bewolkte en druilerige dag bij middagtemperaturen van 18 a 19°C.
In de dagen daarna trok het hogedrukgebied langzaam oostwaarts. Door de aanvoer vanaf zee was er vrij veel bewolking en lagen de temperaturen rond of iets onder normaal. Wel bleef het op de meeste plaatsen droog. Op 12 en 13 juli lag het hogedrukgebied boven ons land waardoor warmere lucht ons kon bereiken. In het oosten van het land werd het op de 13e plaatselijk tropisch warm (30°C of meer) en op veel plaatsen kwam het tot twee zomerse (25°C of meer) dagen. Op de 14e zorgde een volgend hogedrukgebied boven Groot-Brittannië bij ons opnieuw voor een noordwestelijke stroming en werd het minder warm. In het noorden was het met 18-20°C koel.
Ook dit hogedrukgebied trok oostwaarts, passeerde Nederland op de 16e en trok daarna richting Oost-Europa. De bewolking loste op en met een zuidelijke stroming werd er zeer warme lucht aangevoerd. Op 17 juli werd het zomers warm en op de 18e op veel plaatsen tropisch, met in het zuiden al plaatselijk 35°C. In de nachten koelde het nog wel flink af en op de 17e werd met 5,7°C op drie verschillende stations de laagste temperatuur van de maand bereikt. 19 juli was de warmste dag, met bijna overal temperaturen boven de 35°C en in de zuidelijke helft zelfs 37-39°C. In Beek werd met 39,5°C de hoogste temperatuur van de maand bereikt, de op twaalf na hoogste temperatuur ooit gemeten, niet ver van het nationaal record van 40,7°C (Gilze Rijen, 25 juli 2019). In Wijk aan Zee en Den Helder werden wel stationsrecords gebroken.
Op de 20e werd de hitte van het westen uit verdreven, al werd het in het oosten daarvoor nog plaatselijk tropisch warm. Op 21 juli trok er een lagedrukgebied dwars over ons land met veel bewolking en op veel plaatsen langdurige regen, één van de weinige natte dagen deze maand. Na het passeren van de storing draaide de wind naar noordwest en kwamen we in veel koelere lucht terecht, met maximumtemperaturen van een graad of 20°C.
Op 23 juli stabiliseerde het weer onder een nieuw hogedrukgebied en werd het opnieuw zonnig en droog, bij temperaturen die met een aflandige wind al snel weer opliepen. Aan de oostflank van een opdringend lagedrukgebied boven Schotland werd er op de 24e met een zuidelijke stroming opnieuw warme lucht aangevoerd. In het zuiden en oosten werd het meer dan 30°C, in De Bilt kwam het net niet tot een tropische dag. De bijbehorende storing verdreef de warmte alweer een dag later en op 26 en 27 juli was het met 20-23°C vrij koel, met wolkenvelden en enkele buien.
Onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië bleef het daarna overwegend droog en zonnig, met temperaturen die geleidelijk opliepen naar waarden iets boven normaal. Alleen de laatste dag overheerste de bewolking en was het vooral in het noorden ook nat. De maand telde in De Bilt acht zomerse dagen en twee tropische dagen, tegen negen en twee respectievelijk normaal. In het zuidoosten waren er ca. vijftien zomerse dagen en vijf tropische dagen, het noordelijk kustgebied moest het met vier zomerse en één tropische dag doen.
Met gemiddeld over het land 23 mm was juli een zeer droge maand, normaal valt er 78 mm. Op de meeste plaatsen bleef het op ca. 23 dagen droog, in het zuiden zelfs op ca. 26 dagen. Toch telde de maand maar 14 dagen waarop het overal droog bleef, vaak ging het om plaatselijke buien en kleine neerslaghoeveelheden. Alleen op 7, 21, 26 en 31 juli regende het in (vrijwel) het hele land. Op de 21e viel er op uitgebreide schaal 10-20 mm en op de laatste dag van de maand viel er in het noorden ca. 20 mm. Het natst was het deze maand in het noordoosten met plaatselijk meer dan 40 mm, het droogst was het in het zuidwesten met in Hoek van Holland slechts 8,0 mm. De Bilt kwam tot 15,8 mm, goed voor een vierde plaats in de lijst met droogste julimaanden. Door de aanhoudende droogte liep het neerslagtekort op tot 221 mm op de laatste dag van de maand, normaal is dat ongeveer de helft.
Met gemiddeld over het land 258 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 220 uur was juli ook zeer zonnig en tevens de zesde zonnige maand op een rij. In De Bilt scheen de zon 274 uur, tegen 214 uur normaal, een achtste plek in de lijst met zonnigste julimaanden. Het zonnigst was het deze maand in het zuidwestelijk kustgebied, met 299 zonuren in Vlissingen. Het minst zonnig was het in het noordoosten van het land, Nieuw Beerta was met 199 zonuren het somberste KNMI-station en tevens minder zonnig dan normaal. Regionaal telde juli één sombere dag, de 21e, hetgeen normaal is voor een julimaand. De periode van 16 t/m 19 juli was het meest zonnig, met plaatselijk helemaal geen bewolking. Ook het begin van de maand en 23 en 24 juli waren zeer zonnig.
Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020
Definitief overzicht, De Bilt, 3 Augustus 2022 / Yorick de Wijs