Met een gemiddelde temperatuur van 5,8 °C tegen 3,9 °C normaal was de winter zeer zacht.
De winter komt op de zesde plaats van zachte winters sinds 1901. De vijf zachtste winters vonden allemaal vanaf 1990 plaats.
December was met 5,4 °C tegen 4,2 °C normaal zacht. Januari verliep met 5,3 °C tegen 3,6 °C zeer zacht. In februari, met 6,8 °C tegen 3,9 °C nog zachter, raakte de winter nog verder uit beeld.
Het weer in december en januari werd vaak gedomineerd door hogedrukgebieden boven West-Europa. Slechts in de aanloop naar de kerstdagen en tijdens de kerstdagen kregen we twee maal twee dagen met droog, vaak zonnig winterweer te maken waarbij het in de noordelijke helft van Nederland vaak ook overdag bleef vriezen. De laagste temperatuur van de winter, - 8,7 °C, werd op 26 december in Nieuw Beerta gemeten. De laatste vijf dagen van december verliepen echter zeer zacht en de hoogste temperatuur van de winter, 15,5 °C werd op 30 december in Eindhoven gemeten. Ook begin januari was het nog zeer zacht.
Vanaf eind januari was het soms onstuimig met van tijd tot tijd veel wind. Op 29 januari was er in het noorden al veel wind. De eerste storm was Corrie, op 31 januari. Hiervoor gaf het KNMI voor de kustprovincies code oranje uit.
Van 16 tot en met 21 februari was het zeer winderig. We hadden te maken met drie benaamde lagedrukgebieden. Op 16 februari begon het met storm Dudley. Het hoogtepunt was op 18 februari met storm Eunice. Deze veroorzaakte aan de kust enige tijd een zware westerstorm met windstoten tot ongeveer 130 km/uur. Het was de zwaarste storm sinds 1990. Op het KNMI-station Cabauw werd in de namiddag een windstoot van 145 km/uur gemeten. Er vielen vier doden. In de kustprovincies gold code rood, landinwaarts met uitzondering van Limburg oranje. Op 20 februari kregen we met storm Franklin te maken. In de westelijk kustprovincies gold in de avond enkele uren code oranje. De drie stormen veroorzaakten minimaal een half miljard euro schade in Nederland. Meer over de "drielingstorm"
Februari eindigde echter rustig en zonnig met vorstnachten onder invloed van een hogedrukgebied.
In De Bilt vroor het op 21 dagen, normaal zijn dat bijna 35 dagen. Aan de kust waren er 6 tot 10 vorstdagen. In Vlissingen vroor het niet, maar dat station is grotendeels omgeven door water. In het zuiden waren er 27 of 28 vorstdagen.
Er waren geen ijsdagen (dagen waarop de temperatuur niet boven het vriespunt komt), normaal is 6. In het noorden bleef het op 2 of 3 dagen het hele etmaal vriezen. Het Hellmanngetal (som van de negatieve etmaalgemiddelden) stond eind februari aan de zuidwestkust nog steeds op nul, in het noordoosten was het 15. In de Bilt bedroeg het 6,6. Normaal tot en met februari is 42.
De winter als geheel was aan de natte kant met landelijk gemiddeld 214 millimeter tegen 204 millimeter normaal. December en januari waren met 49 en 58 mm tegen 75 en 68 mm normaal duidelijk droger dan normaal. Februari was met 107 tegen 56 mm normaal zeer nat. In het noorden was de winter het natst. Het natste KNMI station was Hoogeveen met 288 mm. Het droogst was het in het zuidwesten. In Westdorpe viel 119 mm. De stormachtige periode in februari verliep zeer nat.
Sneeuw van betekenis viel er niet. In de avond van 6 december viel op de Veluwe en in het oosten een paar cm. In de ochtend van 25 december lag er in het oosten van Limburg een beetje sneeuw. Wel gaf het KNMI in december drie keer code oranje uit voor ijzel, wel was dit meestal in een klein gebied.
Met landelijk gemiddeld 220 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 218 uur scheen de zon vrijwel het normale aantal uren. In het zuiden en oosten was het duidelijk somberder dan normaal, in het noordwesten was het iets zonniger dan normaal. December en januari waren iets somberder dan normaal. In januari was het in het zuiden somber. Rond het midden van januari was er een periode van twee weken met heel weinig zon. Februari was een zonnige maand. Het zonnigst was het deze winter aan de noordwestkust met in De Kooy 254 zonuren, het somberst was het in het zuidoosten met in Arcen 177 uur. In De Bilt scheen de zon 194 uur, tegen 212 uur normaal.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020
Definitief overzicht, De Bilt, 5 maart 2022 / Adrie Huiskamp