Augustus 2024

Zeer warm, zonnig en droog

Temperatuurverloop

Augustus was met een gemiddelde temperatuur van 19,4 °C tegen normaal 17,9 °C één van de warmste augustusmaanden sinds het begin van de metingen. Sinds 1901 komt deze maand op de zesde plaats.

Volop zomers met kleine onderbrekingen

Vrijwel de gehele maand werd gekenmerkt door zomerweer met maximumtemperaturen tussen 25 en 30 °C. In De Bilt werd het op slechts 1 dag, 21 augustus, met 19,9 °C net geen 20 graden.

Vaak zomerweer

Vrijwel de hele maand hadden we te maken met hogedrukgebieden boven West-Europa waardoor het vaak zonnig en warm zomerweer was. Rond het midden van de maand waren er enkele ééndaagse onderbrekingen van het zomerweer.

Tropisch warm rond 12 augustus

Vanaf 11 augustus was de stroming onder invloed van een hogedrukgebied boven het Oostzeegebied enkele dagen zuidoostelijk. Het werd zeer warm en met op veel plaatsen twee tropische dagen. Door de hoge luchtvochtigheid was het drukkend warm. De hoogste temperatuur van de maand, 34,9 °C, werd op 13 augustus in Nieuw Beerta gemeten.

Week met temperaturen rond normaal

Op 16 augustus kwam een einde aan de warmte. De maximumtemperatuur lag een week rond het langjarig gemiddelde. De laagste temperatuur van de maand, 7,8 °C, werd op 17 augustus in Wijk aan Zee. Op 24 augustus werd het in de zuidoostelijke helft weer kortdurend warm.

Ook in de laatste week nog warmte

Na twee dagen met een temperatuur iets onder het langjarig gemiddelde werd het vanaf 27 augustus weer enkele dagen warm.

Er waren in De Bilt 30 warme dagen (maximumtemperatuur van minimaal 20 °C). Normaal zijn dat er 24. Er waren 9 zomerse dagen, normaal zijn dat er 8. Er waren 2 tropische dagen, normaal is 2 dagen.

 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek neerslag De Bilt
Grafiek neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Neerslag

Landelijk gemiddeld droog

Gemiddeld over het land viel er 52 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 83 mm.

In de noordwestelijke helft viel op de meeste plaatsen niet meer dan 30-50 mm regen. In het oosten en zuiden viel plaatselijk 80-110 mm. De neerslag viel grotendeels tijdens onweersbuien. Omdat het in het oosten vaak duidelijk warmer was dan in het westen ontstonden of activeerden deze buien vaak boven de oostelijke helft. De droogste KNMI-stations waren Stavoren en Rotterdam met 30 mm. Het natste KNMI-station was Twenthe met 76 mm.

Zeer droge eerste maandhelft

De eerste helft van de maand verliep in de noordwestelijke helft zo goed als droog, terwijl er in het oosten plaatselijk flinke onweersbuien ontstonden. Op 13 augustus gold voor Limburg en Overijssel korte tijd code oranje voor onweersbuien. Op de grens van Groningen en Drenthe viel toen plaatselijk 50-60 mm. Op 14 augustus viel in het oosten op enkele plaatsen ongeveer 35 mm.

Tweede helft van de maand natter

Pas op 15 en 16 augustus zorgde een front dat van noordwest naar zuidoost trok op veel plaatsen voor 10-20 mm regen. In de late avond van 17 augustus viel in de Limburgse heuvels 30-50 mm. 20 augustus was een natte dag, in het zuiden viel 30-40 mm.

Zware onweersbuien op zaterdag 24 augustus

In de namiddag en avond van 24 augustus trokken onweersbuien van zuidwest naar noordoost. In de noordelijk helft viel plaatselijk ongeveer 25 mm. Het waren echter de zware windstoten, plaatselijk tot ongeveer 100 km/uur, die deze buien opvallend maakten. Op diverse plaatsen waaiden  bomen om, onder andere bij Hilversum en bij Meppel. In Limburg, Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel gold code oranje vanwege zware onweersbuien.

Op KNMI-neerslagstations viel op 2 dagen 50 mm of meer.

Zonneschijn

Zonnige maand

De zonneschijn was met landelijk gemiddeld 240 uur zon (normaal 205 uur) ruim meer dan normaal. De verschillen over Nederland waren klein. Het minst zonnig was het in het zuiden met ongeveer 225 uur. Het zonnigst was het in Hoek van Holland met 250 uur. Er waren veel dagen zonnige dagen. De eerste dagen van de maand verliepen vaak vrij somber en ook 14 en 16 augustus waren somber.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020.

De Bilt,  30 augustus 2024/ Adrie Huiskamp. Voorlopig overzicht.