Met een gemiddelde temperatuur van 15,8 °C tegen normaal 16,2 °C was juni vrij koel.
Lang leek de maand zeer koel te eindigen, met de eerste drie weken van de maand temperaturen ruim onder het langjarig gemiddelde. Maar de laatste warme week van juni zorgde dat de gemiddelde temperatuur toch nog flink omhoog ging.
De maand begon licht wisselvallig, met af en toe buien of neerslag, maar ook regelmatig zon. Op de meeste dagen was het 2 tot 3 graden te koud voor de tijd van het jaar. Vooral ’s nachts koelde het van 4 tot en met 9 juni flink af. Het koudst werd het in Deelen op 9 juni: 3,6°C.
Op 10 juni trok een actief lagedrukgebied over het land oostwaarts. Daarachter draaide wind naar het noordwesten en bracht koude lucht en vele buien vanaf de Noordzee naar Nederland. De maximumtemperaturen lagen rond 15°C, waar normaal de maximumtemperaturen in deze tijd van het jaar rond de 20°C liggen.
Vanaf 13 juni draaide de wind weer naar westelijke richtingen en liep de temperatuur weer iets op, maar het bleef iets te koud voor de tijd van het jaar. Ook bleef het wisselvallig met de aanvoer van storingen uit het westen.
Vanaf 22 juni bouwde zich een hogedrukgebied op in onze omgeving en werd het warm en zonnig. Op 26 juni werd het in het midden en zuiden van het land voor het eerst dit jaar tropisch warm (maximumtemperatuur van 30,0 °C of hoger). In Eindhoven werd het 31,4°C, de hoogste temperatuur deze maand. Ook in De Bilt werd het een tropische dag met 30,2°C.
Op 27 juni werd het in het oosten van het land nog tropisch warm, maar geleidelijk kwam vanuit het westen koelere lucht het land binnen. De maand eindigde met in het oosten en zuiden van het land nog een zomerse dag op zaterdag, en een iets koelere dag op zondag.
Juni telde in De Bilt in totaal vier zomerse dagen (maximumtemperatuur van 25,0 °C of hoger) en een tropische dag tegen normaal respectievelijk 5,1 en 0,8.
Met gemiddeld over het land 62 millimeter neerslag week de maand niet veel af van het langjarig gemiddelde van 66 millimeter. De verschillen over het land waren echter groot, met meer neerslag dan gebruikelijk in het noorden van het land en het zuiden van Limburg, en minder neerslag dan gebruikelijk in grote delen van het midden en zuiden van het land, alhoewel plaatselijke buien ook daar af en toe voor veel neerslag zorgden.
Op 10 juni trok een lagedrukgebied langzaam over het land oostwaarts. Gemiddeld over het land viel 20 millimeter neerslag, een derde van de hele maandsom. De meeste neerslag viel langs de kust en in de noordelijke helft van het land. In de noordelijke provincies viel op grote schaal 35-45 millimeter, in Groningen en Drenthe plaatselijk meer dan 50 millimeter, met in het oosten van Groningen heel plaatselijk zelfs meer dan 80 millimeter neerslag. In het zuidoosten van het land was het die dag een stuk minder nat, met op KNMI-station Beek slechts 5 millimeter neerslag.
Op 14 en 15 juni trokken diverse storingen over het land. Gemiddeld over het land viel in die twee dagen ruim 10 millimeter, in het noordwesten van het land op de neerslagstations plaatselijk 30-35 millimeter. Op KNMI-station De Kooij 25 millimeter neerslag.
Waar op eerdere dagen vooral het noorden van het land met veel neerslag te maken had trokken op 18 juni juist zware buien over het zuidoosten van het land. Rondom Eindhoven en in het zuiden van Limburg viel plaatselijk 30-40 millimeter neerslag. In het noordwesten bleef het die dag droog.
Van 22 tot en met 28 juni was het in het hele land droog. Het laatste weekend van de maand trokken (onweers)buien met name over het zuidoosten van het land. Op zaterdagavond viel in Beek bij Maastricht 14 millimeter. Op zondagavond 30 juni trok een storing over het land, met de meeste neerslag in het oosten. Op KNMI-station Twente viel 14 millimeter. Ook in Beek viel weer veel neerslag, 13 millimeter.
Het natst was deze maand in het noordwesten, met op KNMI-station De Kooij 93 millimeter (normaal 59 millimeter). Het droogst was het in een strook van Zeeland via het westen van Noord-Brabant naar het midden van het land, met op KNMI-stations Vlissingen en Herwijnen slechts 39 millimeter.
Met gemiddeld over het land 227 uren zon tegen 214 uur normaal was maand vrij zonnig. De maand telde geen sombere dagen: de zon liet zich elke dag wel ergens even zien. De eerste tien dagen van de maand scheen de zon wel minder dan normaal, 56 uur, waar 72 normaal is. Daarna liet de zon zich vaker zien. De laatste week van de maand scheen de zon uitbundig.
Het zonnigst was het deze maand langs de kust met op KNMI-station De Kooij 257 uren zon. Het somberst was het in het oosten van het land met op KNMI station Arcen 192 uur zon. In De Bilt scheen de zon 210 uur, tegen 207 uur normaal.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020
De Bilt, 3 juli 2024, Carine Homan