Juni 2024

Vrij koel, vrij zonnig en normale hoeveelheid neerslag

Temperatuurverloop

Met een gemiddelde temperatuur van 15,7 °C tegen normaal 16,2 °C was juni vrij koel.

Lang leek de maand zeer koel te eindigen, met de eerste drie weken van de maand temperaturen ruim onder het langjarig gemiddelde. Maar de laatste warme week van juni zorgde dat de gemiddelde temperatuur toch nog flink omhoog ging.   

Koel en wisselvallig begin van de maand

De maand begon licht wisselvallig, met af en toe buien of neerslag, maar ook regelmatig zon. Op de meeste dagen was het 2 tot 3 graden te koud voor de tijd van het jaar. Vooral ’s nachts koelde het van 4 tot en met 9 juni flink af. Het koudst werd het in Deelen op 9 juni: 3,6°C.

Op 10 juni trok een actief lagedrukgebied over het land oostwaarts. Daarachter draaide wind naar het noordwesten en bracht koude lucht en vele buien vanaf de Noordzee naar Nederland. De maximumtemperaturen lagen rond 15°C, waar normaal de maximumtemperaturen in deze tijd van het jaar rond de 20°C liggen.

Vanaf 13 juni draaide de wind weer naar westelijke richtingen en liep de temperatuur weer iets op, maar het bleef iets te koud voor de tijd van het jaar. Ook bleef het wisselvallig met de aanvoer van storingen uit het westen.

Zomers einde van de maand

Vanaf 22 juni bouwde zich een hogedrukgebied op in onze omgeving en werd het warm en zonnig. Op 26 juni werd het in het midden en zuiden van het land voor het eerst dit jaar tropisch warm (maximumtemperatuur van 30,0 °C of hoger). In Eindhoven werd het 31,4°C, de hoogste temperatuur deze maand. Ook in De Bilt werd het een tropische dag met 30,2°C.

Op 27 juni werd het in het oosten van het land nog tropisch warm, maar geleidelijk kwam vanuit het westen koelere lucht het land binnen. De maand eindigt met nog een zomerse dag op zaterdag, en een iets koelere dag op zondag.

Vijf zomerse dagen en een tropische dag

Juni telde in De Bilt in totaal vijf zomerse dagen (maximumtemperatuur van 25,0 °C of hoger).  en een tropische dag tegen normaal respectievelijk 5,1 en 0,8.

Grafiek van verloop temperatuur in De Bilt in de maand juni
Temperatuurverloop De Bilt
Staafdiagram van dagelijkse hoeveelheid neerslag in De Bilt in de maand juni
Neerslaghoeveelheid De Bilt
Staafdiagram van dagelijkse hoeveelheid uren zonneschijn in De Bilt in de maand mei
Zonneschijnduur De Bilt

Neerslag

Met gemiddeld over het land rond de 60 millimeter neerslag week de maand niet veel af van het langjarig gemiddelde van 66 millimeter. De verschillen over het land waren echter groot, met meer neerslag dan gebruikelijk in het noorden van het land, en minder neerslag dan gebruikelijk in grote delen van het midden en zuiden van het land, alhoewel plaatselijke buien ook daar af en toe voor veel neerslag zorgden.

Meeste regen op 10 juni

Op 10 juni trok een lagedrukgebied langzaam over het land oostwaarts. Gemiddeld over het land viel 20 millimeter neerslag, een derde van de hele maandsom. De meeste neerslag viel langs de kust en in de noordelijke helft van het land. In de noordelijke provincies viel op grote schaal 35-45 millimeter, in Groningen en Drenthe plaatselijk meer dan 50 millimeter, met in het oosten van Groningen heel plaatselijk zelfs meer dan 80 millimeter neerslag. In het zuidoosten van het land was het die dag een stuk minder nat, met op KNMI-station Beek slechts 5 millimeter neerslag.

Storingen op 14, 15 en 18 juni

Op 14 en 15 juni trokken diverse storingen over het land. Gemiddeld over het land viel in die twee dagen ruim 10 millimeter, in het noordwesten van het land op de neerslagstations plaatselijk 30-35 millimeter. Op KNMI-station De Kooij 25 millimeter neerslag.

Waar op eerdere dagen vooral het noorden van het land met veel neerslag te maken had trokken op 18 juni juist zware buien over het zuidoosten van het land. Rondom Eindhoven en in het zuiden van Limburg viel plaatselijk 30-40 millimeter neerslag. In het noordwesten van het land bleef het die dag droog.

Natst in het noordwesten, droogst in Zeeland en Noord-Limburg

Het natst was deze maand in het noordwesten, met op KNMI-station De Kooij ongeveer 92 millimeter (normaal 59 millimeter). Het droogst was het in Zeeland en Noord-Limburg, met op KNMI-station Arcen slechts ongeveer 35 millimeter, waar 60 millimeter normaal is.

In De Bilt viel rond de 55 millimeter tegen 70 millimeter normaal.

Zonneschijn

Met gemiddeld over het land ongeveer 235 uren zon tegen 214 uur normaal was maand vrij zonnig. De maand telde geen sombere dagen: de zon liet zich elke dag wel ergens even zien. De eerste tien dagen van de maand scheen de zon wel minder dan normaal, 56 uur, waar 72 normaal is. Daarna liet de zon zich vaker zien. De laatste week van de maand scheen de zon uitbundig.

Zonnigst langs de kust, somberst in het oosten van het land

Het zonnigst was het deze maand langs de kust met op KNMI-station Vlissingen ongeveer 260 uren zon. Het somberst was het in het oosten van het land met op KNMI stations Nieuw Beerta, Arcen en Deelen ongeveer 200 uur zon. In De Bilt scheen de zon ongeveer 220 uur, tegen 207 uur normaal.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020

De Bilt, 28 juni 2024/Voorlopig overzicht/Carine Homan