September 2024

Warm, zonnig en nat

Temperatuurverloop

September was warm met een gemiddelde temperatuur van 15,8°C tegen een langjarig gemiddelde van 14,7 °C.

Zomers begin

De eerste acht dagen van september was het warm met landinwaarts ongeveer vijf zomerse dagen en plaatselijk uitzonderlijk warme nachten waarbij het niet kouder werd dan 18-20 °C. In het zuiden en het oosten werd het op 1 en 2 september tropisch warm. De hoogste temperatuur van de maand werd op 1 september in Beek gemeten, 32,3 °C.

Koel en wisselvallig vanaf 10 september

Vanaf 10 september kwamen de temperaturen in een noordwestelijke stroming onder de normale waarde voor de tijd van het jaar te liggen, met maximumtemperaturen van ongeveer 15 °C. Ook ’s nachts koelde het flink af. Dichtbij de grond, op 10 centimeter hoogte, kwam op 13 en 14 september de temperatuur plaatselijk onder het vriespunt, met -0,7°C in Eindhoven. Wisselvallig was het ook met soms veel regen.
 

Nazomers rond 20 september

Van 17 tot en met 23 september was het nazomers, eerst onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië. De maximumtemperaturen lagen meestal tussen 20 en 25 °C.

Opnieuw wisselvallig, geleidelijk koeler

Daarna werd het opnieuw wisselvallig met soms flink wat regen. Het bleef eerst nog aan de zachte kant. Pas na 26 september werd de 20-gradengrens niet meer bereikt. De laagste temperatuur van de maand, 1,5 °C, werd op 29 september in Woensdrecht gemeten. De laatste dagen van de maand werd het maximaal ongeveer 15 °C.

Vijf zomerse dagen en zestien warme dagen

Er waren in september geen tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0°C of hoger), vijf zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0°C of hoger) en 16 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger), tegen normaal respectievelijk 0,2, 2,1 en 11,7 dagen. De maand telde geen vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0°C), wat normaal is voor september.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek neerslag De Bilt
Grafiek neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Neerslag

Met landelijk gemiddeld een hoeveelheid neerslag van 103 millimeter tegen 73 milimeter normaal was september nat.

Veel regen op 10 september

Op 6 september waren er in het midden en noordwesten enkele stevige onweersbuien die plaatselijk ongeveer 30 mm achterlieten. Ook in Zeeland waren er soms flinke buien. Het koufront dat een einde aan de warmte maakte lag in de avond van 10 september enige tijd stil van zuidwest naar noordoost over het midden. In deze strook viel 30-65 mm regen. Aan de kust viel op 12 september ongeveer 30 milimeter.

Vanaf 14 september brak een droge periode aan met nauwelijks neerslag die duurde tot en met 22 september.De laatste week verliep plaatselijk zeer nat. Op 27 september viel in het noordwesten 40-60 milimeter. Dit werd aan de kust vergezeld door een harde tot stormachtige wind.

Natst langs de westkust, droogst in het oosten.

Het natst was het deze maand langs de westkust met plaatselijk ongeveer 175 milimeter neerslag. Het natste KNMI-station was Hoek van Holland met 180 milimeter neerslag. Het droogst was het op enkele plaatsen in het oosten met ongeveer 60 milimeter neerslag. Het droogste KNMI station was Ell met 62 milimeter neerslag. In De Bilt viel met 156 milimeter neerslag twee keer de normale hoeveelheid van 78 milimeter.

Zonneschijn

Zonnige maand

Met gemiddeld over het land 182 uur zon tegen 159 uur normaal was de maand zonnig. In De Bilt scheen de zon 179 uur tegen 153 uur normaal.Het zonnigst was het in de nazomerse periode rond 20 september. Op 20 en 21 september scheen de zon vrijwel ongehinderd.

Zonnigst in het noorden, minst zonnig in het zuidwesten

Het zonnigst was het in het noorden, met in Nieuw Beerta 204 uren zon. Het minst zonnig was het in het zuidwesten, met in Westdorpe ongeveer 157 uur zon.

 

Adrie Huiskamp, 1 oktober 2024.