Maart was vrij zacht met een gemiddelde temperatuur van 7,1 °C tegen een langjarig gemiddelde van 6,5 °C. Het verschil tussen de maximum- en minimumtemperaturen was echter zeer groot. De gemiddelde maximumtemperatuur lag met 13,5°C ruim boven het langjarig gemiddelde van 10,5°C. Sinds het begin van de waarnemingen in 1901 lag alleen in 2014 de gemiddelde maximumtemperatuur hoger, toen was het gemiddeld 13,8°C. De nachten waren echter kouder dan gebruikelijk, met een gemiddelde minimumtemperatuur van 0,8°C tegen een langjarig gemiddelde van 2,4°C.
Vrijwel de gehele maand werd gedomineerd door hogedrukgebieden. Het eerste hogedrukgebied dat het weer bij ons bepaalde trok vanaf de Britse Eilanden en de Atlantische Oceaan geleidelijk naar het oosten van Europa. Met een stroming die geleidelijk naar het zuiden draaide nam de maximumtemperatuur elke dag een beetje toe, van rond de 8°C op 1 maart tot ruim 19°C op 8 maart. ’s Nachts was het echter koud en koelde het onder een heldere hemel en met weinig wind op de meeste plaatsen af tot onder het vriespunt. Vooral in het oosten van het land kwam het daarbij op 2 en 3 maart plaatselijk tot matige vorst (-5,0°C of kouder).
Op 8 maart zorgde lagedrukgebied Jana, dat veel regen naar Spanje en Portugal bracht, bij ons voor een sterke zuidelijke stroming. De temperatuur liep op tot recordhoogtes zo vroeg in het jaar. In De Bilt werd het 19,6°C, in Deelen op de Veluwe 20,0°C. Het verschil tussen dag en nacht was nog steeds groot: ’s nachts bleef het met temperaturen net boven het vriespunt koud.
Vanaf 11 maart bouwde een nieuw hogedrukgebied zich op boven IJsland en draaide de wind naar het noorden. Vooral de maximumtemperatuur dook flink naar beneden tot rond de 8°C. Ook ’s nachts koelde het weer af tot onder het vriespunt, met op 16 maart de laagste temperatuur deze maand: -6,7°C in Eelde.
Met het verplaatsen van het hogedrukgebied naar het oosten van Europa en het naar het zuiden draaien van de wind werd het vanaf 18 maart weer warmer. Het warmst werd het op 21 maart, met in Beek 22,8°C, de hoogste temperatuur deze maand. In De Bilt was het ook de eerste warme dag (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger) van het jaar met 21,9°C.
De laatste tien dagen van de maand waren iets wisselvalliger, met iets meer bewolking en af en toe een spat neerslag. De temperatuur liep overdag geleidelijk terug naar een graad of 13, net boven het langjarig gemiddelde. ’s Nachts werd het door de toename van de bewolking op veel dagen minder koud dan eerder in de maand.
De maand telde in De Bilt in totaal 13 vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0°C) tegen 8,4 normaal. Eelde had deze maand de meeste vorstdagen, 18. Daar kwam het ook op vier dagen tot matige vorst. 21 maart was in De Bilt de eerste warme dag (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger) van het jaar. Normaal telt maart 0,2 warme dagen.
Eind maart wordt voor De Bilt het koudegetal bepaald. Dit getal is een maat voor de koude in het tijdvak november tot en met maart. Het Hellmanngetal wordt verkregen door over dit tijdvak alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt te sommeren met weglating van het minteken. Over het tijdvak november 2024 tot en maart 2025 bedroeg het Hellmanngetal 6,7 waarmee deze periode als buitengewoon zacht wordt geclassificeerd. Op de ranglijst van koudste winterperiodes eindigt dit jaar op de 118e plek van de afgelopen 125 jaar. De laatste keer dat het Hellmanngetal boven de 100 lag en de winter als koud werd geclassificeerd was 1997.
De maand was zeer droog met gemiddeld over het land 6 millimeter neerslag tegen normaal 53 millimeter. Daarmee was het op de automatische weerstations de droogste maart sinds het begin van de metingen in 1906. Het vorige record was 1993 met gemiddeld 9 millimeter.
De eerste tien dagen was het in het hele land droog. Daarna, bij het naar het noorden draaien van de wind, trokken met name in het noorden en langs de kust enkele lichte buien over het land.
Op 23 maart ontstonden op enkele plekken in het land buien die, doordat er bijna geen wind was, heel lang op dezelfde plek bleven hangen. Op KNMI-station Leeuwarden viel die dag in enkele uren 34 millimeter neerslag. De laatste dagen van de maand viel er ook af en toe lichte regen, maar veel stelde het niet voor.
In De Bilt viel slechts 1,5 millimeter, en daarmee was het ook daar de droogste maart sinds het begin van de waarnemingen. Het vorige record in De Bilt was al bijna honderd jaar oud: in 1929 viel er 7,1 millimeter. Nog net iets droger was het in Arcen, daar viel 1,3 millimeter. Het was daarmee het droogste KNMI-station.
Het minst droog was het op KNMI-station Leeuwarden, daar viel 43 millimeter neerslag, iets minder dan het langjarig gemiddelde (49 millimeter). Dat kwam vooral door de bui op 23 maart.
Met gemiddeld over het land 247 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 146 uur was het de zonnigste maart sinds tenminste 1965. Het vorige record kwam uit 2022 met 245 uur zonneschijn. Het zonnigst was het langs de kust met op Terschelling 273 uur zon. Het minst zonnig was het in het (zuid)oosten van het land met in Eindhoven 224 uur zon. In De Bilt scheen de zon 252 uur tegen een langjarig gemiddelde van 139 uur. Daar was 2022 wel zonniger met 259 uur zon
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020
De Bilt, 1 april 2025/Carine Homan