Colloquium

Ammoniak in Nederland: monitoring en ontwikkelingen (Addo van Pul, RIVM)

okt 22
Wanneer 22 oktober 2015, aanvang 15:30
Waar Buys Ballotzaal, KNMI

Ammoniak in Nederland: monitoring en ontwikkelingen

Er komt relatief veel ammoniak voor in de buitenlucht in Nederland. Een van de gevolgen hiervan is dat de Nederlandse natuur “bemest” wordt met stikstof en dat de bodem kan verzuren. Een gevolg is bijvoorbeeld dat stikstofminnende planten gaan overheersen en dat de biodiversiteit afneemt. Door nationaal en Europees beleid zijn de ammoniakemissies sinds 1990 aanzienlijk gedaald. Echter op grote schaal staat de natuur nog onder grote “stikstofdruk”. Recentelijk is in Nederland het beleidsprogramma, de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), in werking getreden om de stikstofproblematiek voor de Nederlandse natuur (Natura2000-gebieden) het hoofd te bieden. In dit programma wordt onder andere bijgehouden hoe de bronnen van de stikstofcomponenten ammoniak (landbouw) en stikstofoxiden (verkeer en industrie) naar de lucht zich ontwikkelen en wat het effect is op de stikstofdepositie op de natuur.

In het colloquium zal een overzicht gegeven worden van de gehele keten van de bronnen van ammoniak, de processen in de atmosfeer tot de depositie van ammoniak op natuur. Aangegeven zal worden hoe dat met metingen en berekeningen “gemonitord” wordt en wat recente ontwikkelingen zijn. Ook zal er nog enige aandacht besteed worden aan de rol die ammoniak speelt in de vorming van secundaire stof in de atmosfeer.  In het colloquium zal duidelijk worden dat vele aspecten in de keten van bron tot depositie, met name de verspreiding en uitwisselingsprocessen aan het aardoppervlak, verwant zijn aan de modellering in weer- en klimaatmodellen. Dit zou mogelijkheden voor (verdere) samenwerking tussen RIVM en KNMI kunnen bieden.

Dhr. Addo van Pul is werkzaam als senior medewerker bij het RIVM. Hij is afgestudeerd en gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit op het gebied van de luchtverontreiniging en meteorologie.  Bij RIVM heeft hij vele nationale en internationale projecten uitgevoerd op de verspreiding en depositie van stoffen in de atmosfeer.

 

Aanmelden bij de KNMI-Colloquia mailinglist? Klik hier.

Subscribe to our mailinglist KNMI-Colloquia? Do it here.