Colloquium

CODE BLAUW, GROEN EN GEEL Cultuurhistorisch onderzoek naar het KNMI-complex (Spreker: Wijnand Galema Architectuurhistoricus)

sep 5
Wanneer 5 september 2019, aanvang 15:30
Waar Buys Ballotzaal, KNMI

Spreker: Wijnand Galema Architectuurhistoricus

CODE BLAUW, GROEN EN GEEL
Cultuurhistorisch onderzoek naar het KNMI-complex
 

De lommerrijke werkomgeving van het KNMI behoort misschien wel tot de mooiste van Nederland. De gebouwen van het KNMI zijn gelegen op het voormalige landgoed Het Klooster, dat zijn oorsprong vindt in de twaalfde eeuw, en deel uitmaakt van een reeks fraaie buitenplaatsen aan de voet van de Utrechtse heuvelrug. Aan het eind van de negentiende eeuw werd het landgoed omgevormd tot thuisbasis van het KNMI dat sindsdien hier is gevestigd. In de twintigste eeuw breidde het complex zich in fases uit, met de laatste grote uitbreiding en aanpassingen aan het landschapspark rond het jaar 2000.

Met het oog op de komende transformatie èn vanwege de bijzondere historische en landschappelijke setting van het complex werd een cultuurhistorisch onderzoek uitgevoerd door architectuurhistoricus Wijnand Galema. In zijn lezing zal hij ingaan op het ontstaan van het landgoed, het ontwerp van het park, de architectuur van de verschillende gebouwen en de cultuurhistorische betekenis van het gehele complex. De lezing biedt een unieke blik in de geschiedenis van het KNMI en een ander perspectief op je dagelijkse werkomgeving.