Wanneer | 28 juni 2016, aanvang 15:30 |
---|---|
Waar | Buys Ballotzaal, KNMI, De Bilt |
Het nieuwe KIS: alle klimaatdata beschikbaar in een handomdraai!
De metingen die het KNMI sinds 1901 heeft gedaan waren opgeslagen in het KIS (klimatologisch informaties systeem). Dit KIS-systeem heeft sedert de nineties trouwe dienst gedaan maar is aan het einde van de levenscyclus. De toegang tot de gegevens is ingewikkeld, er is nauwelijks begeleidende documentatie voorhanden, de inhoud-structuren zijn langzaam vervuild en er is een reeks aan exotische software benodigd ter ondersteuning van specifieke functionaliteiten.
Kortom: KIS was toe aan een nieuwe, op moderne architectuur gebaseerde en eenvoudig toegankelijke opvolger. Het project ter vervanging van KIS heet RobuKIS en dat gaat na jaren van ontwikkeling feestelijk opleveren: het nieuwe KIS-systeem wordt op28 juni 2016 live gezet onder de naam (het nieuwe) KIS!
Met het nieuwe KIS kan eenvoudig aan de volgende vragen en wensen worden voldaan:
- toegang tot alle meetdata vanaf 1901, zowel voor interne als externe gebruikers
- zijn de metingen wel of niet gevalideerd
- hoe is een afgeleide grootheid bepaald
- hoe kom ik snel en eenvoudig aan meetgegevens voor mijn onderzoek
- waar vind ik waarden om in mijn model te assimileren
- een externe klant heeft een vraag over een meetwaarde op een bepaald moment, waar vind ik deze (snel!)
- of (ook belangrijk): wat voor weer was het eigenlijk op de dag dat ik geboren werd?
Dankzij het project RobuKIS is het nu voor interne KNMI-gebruikers zeer eenvoudig om snel antwoord op bovenstaande –en op nog veel meer- vragen te krijgen. Externe gebruikers kunnen een belangrijk deel van deze faciliteiten via de website ontsluiten.
Dit extra colloquium is bedoeld om aan de collega’s van het KNMI (maar ook daarbuiten) te demonstreren welke enorme bron aan data dankzij het nieuwe KIS op toegankelijke wijze ontsloten wordt. KIS is groot, het is toegankelijk, het is eenvoudig in gebruik en het is uitermate praktisch. Werken met KIS kun je makkelijk zelf. Daarnaast is er een gebruikersondersteuning/ databeheerder beschikbaar voor de ingewikkelder vragen.
Gerard van der Schrier zal een praktijkgerichte demonstratie geven van mogelijkheden en toepassingen die het nieuwe KIS de gebruiker biedt. Dit zal hij aan de hand van duidelijke casuïstiek presenteren. De vakgroepmanagers Albert Klein Tank en Jan Rozema zullen het systeem formeel in gebruik stellen, waarna iedereen van harte uitgenodigd is om het glas te heffen op dit moderne en robuuste datasysteem.
Dirk van Delft