Colloquium

Is de kans op extreem weer veranderd?

sep 24
Wanneer 24 september 2015, aanvang 15:30
Waar Buys Ballotzaal, KNMI

Als er ergens extreem weer is opgetreden met grote gevolgen komt vrijwel altijd de vraag naar boven of er een verband is met klimaatverandering.

Spreker: Geert-Jan Oldenborgh, KNMI

De laatste jaren zijn er technieken ontwikkeld om uit de rekenen hoe de kans op gebeurtenissen zoals het waargenomen extreem weer veranderd is. Deze zijn gebaseerd op trend-analyse van de waarnemingen, grote ensembles van relatief simpele klimaatmodellen en kleinere ensembles van completere modellen. De toepasbaarheid van deze methodes hangt sterk af van het type gebeurtenis. Hittegolven zijn meestal, maar niet altijd, simpel aan de opwarming te relateren in waarnemingen en modellen.

Extreme buien vaak ook, hoewel dat op dit moment nog grotendeels op waarnemingen gebaseerd is omdat veel klimaatmodellen deze buien nog niet kunnen nabootsen. Bij grootschalige neerslag en droogte hangt het erg van het gebied en seizoen af of er een invloed van klimaatverandering gevonden wordt. Vaak zijn andere menselijke factoren dan het klimaat veel belangrijker. Over stormen kunnen we vaak nog niet veel zeggen. De belangrijkste afnemer van deze informatie is de media. Die willen echter graag binnen een week een eerste antwoord hebben.

Er worden systemen opgezet waarmee we op die tijdschaal een analyse kunnen doen, wat echter ook nieuwe uitdagingen met zich mee brengt. De communicatie van de resultaten is ook nog een punt van aandacht.

CV:Geert Jan van Oldenborgh is senior klimaatonderzoeker bij het KNMI.

Vertegenwoordigers van de pers zijn welkom, na aanmelding via persvoorlichting@knmi.nl