De gemiddelde temperatuur over Europa voor 2014 ligt op koers om als warmste jaar sinds 1500 de geschiedenis in te gaan.
Gebaseerd op waarnemingen en verwachtingen lijkt de jaargemiddelde Europese temperatuur uit te komen op 10.5 graden; dat is 0.3 graden hoger dan het vorige record uit 2007. In de top tien van warmste jaren in Europa zijn er nu negen van het jaar 2000 of recenter, met 1989 als enige uitzondering die op de zesde plaats staat.
Een groot aantal Europese landen heeft met 2014 een warmterecord te pakken: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Servië, Slowakije, Slovenië, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en waarschijnlijk Zweden.
Volgens onafhankelijke berekeningen van het KNMI, de universiteit van Oxford, de universiteit van Melbourne en de Australian National University is de kans op een gemiddelde jaartemperatuur voor Europa zoals in 2014 met tenminste een factor 35 toegenomen. De kans hierop was aan het begin van de 20e eeuw heel klein, minder dan 1 op 10.000.
De onderzoekers stellen ook dat de hoge Europese gemiddelde temperatuur van 2014 veel waarschijnlijker is geworden door de wereldwijde opwarming. Deze wordt hoogstwaarschijnlijk grotendeels veroorzaakt door de toegenomen concentraties broeikasgassen in de atmosfeer, voornamelijk CO2.
2014 warmest year on record in Europe
http://cib.knmi.nl/mediawiki/index.php/2014_warmest_year_on_record_in_Europe
Hoewel de afstand tussen de poolgebieden op het noordelijk en zuidelijk halfrond vele duizenden k...
19 januari 2021 - NieuwsberichtDe Wereld Meteorologische Organisatie concludeert uit vijf verschillende datasets dat de gemiddel...
18 januari 2021 - NieuwsberichtWordt het nog koud deze winter? De langetermijnverwachtingen voor de winter krijgen steeds meer a...
14 januari 2021 - NieuwsberichtDoor de opwarming van de aarde neemt het afsmelten van gletsjers en ijskappen snel toe. Dit zorgt...
12 januari 2021 - Nieuwsbericht