Uit de metingen gedaan door seismische en akoestische apparatuur van het KNMI blijkt dat de trillingen die gisteravond in Groningen, Friesland en Drenthe zijn gevoeld niet van een aardbeving afkomstig zijn. De oorzaak is een gebeurtenis in de atmosfeer.
Metingen van akoestische (infrageluid) instrumenten laten trillingssignalen in de atmosfeer zien. De bron bevond zich ergens ten noord(oosten) van de Waddeneilanden. Dit is bepaald met de metingen van het infrageluid-array in De Bilt, zie de figuur hiernaast.
Bronnen van infrageluid in de atmosfeer zijn onder andere explosies, supersone vliegtuigen en meteoren. Het is niet eenduidig vast te stellen om wat voor bron het hier gaat. Volgens het ministerie van Defensie is het aannemelijk dat een F-16 straaljager die door de geluidsbarrière ging de oorzaak van de knal is.
De figuren hieronder laten het verschil zien tussen signalen van een akoestische trilling en een aardbeving. De eerste figuur geeft de registratie van de infrageluid gebeurtenis van 4 februari 2014 gemeten de stations Surhuizum (Friesland) en Zuidlaarderveen (Drenthe). De signalen liggen ver uit elkaar en zijn weinig impulsief. Beide kenmerken duiden op een akoestisch event dat in de atmosfeer plaatsgehad heeft.
De tweede figuur geeft de registratie van een aardbeving op 26 januari 2014 gemeten in dezelfde stations. De signaalvorm (scherpe impuls) en het korte tijdsverschil tussen de twee stations zijn karakteristiek voor een aardbeving.
Storm Conall bereikt woensdag 27 november Nederland. We verwachten woensdagavond in het westen en...
26 november 2024 - NieuwsberichtOp dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...
22 november 2024 - KlimaatberichtIn het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...
20 november 2024 - Nieuwsbericht2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...
19 november 2024 - Klimaatbericht