Nieuwsbericht

Bijeenkomst Nationale Wetenschapsagenda bij KNMI

02 september 2015

Leven er in 2030 nog haringen in de Noordzee? Hoe lang beeft de aarde na als de gaswinning stopt? Bijna vijfhonderd publieksvragen zijn er bij de Nationale Wetenschapsagenda binnen gekomen over weer, klimaat en seismologie.

Wetenschappers geven op vrijdag 4 september antwoord tijdens een publieksbijeenkomst op het KNMI. Afgelopen voorjaar hebben belangstellenden vragen kunnen indienen over alle mogelijke wetenschappelijke onderwerpen op de website van de Nationale Wetenschapsagenda. Het leverde 11.700 vragen op, waarvan 500 over weer, klimaat en seismologie. Via de Wetenschapsagenda komen vraagstellers nu in gesprek met wetenschappers die hun belangstelling delen. Een unieke kans op een waardevolle ontmoeting en gedachtewisseling over vragen die ons bezighouden. Wetenschap raakt ons tenslotte allemaal.

Alexander Rinnooy Kan, voorzitter stuurgroep Kenniscoalitie Nationale Wetenschapsagenda en KNMI-Hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven zullen de bijeenkomst openen.

De organisaties die zijn aangesloten bij de Kenniscoalitie stellen de Nationale Wetenschapsagenda op. De Kenniscoalitie bestaat uit de universiteiten (VSNU), hogescholen (VH), Universitair Medische Centra (NFU), KNAW, NWO, VNO-NCW, MKB-Nederland en de instituten voor toegepast onderzoek (TNO/TO2).

Een greep uit de vele vragen: 
Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering voor ons deltaland? Ligt de klimaatverandering echt aan menselijke handelingen? Is er door de klimaatverandering en verandering van de voedselketen in de Noordzee in 2030 nog Hollandse Nieuwe te krijgen? Kan schade door gaswinning en aardbevingen worden tegengegaan door het aanbrengen van gas of water in de bodem? Wat zijn de effecten van reductie in de gaswinning? Houden we de voeten droog? Welk weer krijgen we in onze straat? Zijn zon en wind de oplossingen van het klimaatprobleem? Ook zijn er prikkelende vragen binnengekomen van kinderen: Hoe lang duurt het voor de wereld zo warm is dat er niet meer op geleefd kan worden? Waarom halen jullie het gas uit de grond en niet uit de zeeën?

Tijdens de publieksbijeenkomst gaan experts zoals klimaatonderzoeker Bart van den Hurk, seismoloog Läslo Evers, weervrouw Helga van Leur en publiek met elkaar in gesprek om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Naast KNMI zijn ook de instituten Deltares, PBL, RIVM en TNO als deelnemende partners aanwezig. Sommige vragen zullen eenvoudig te beantwoorden zijn; andere vragen vergen meer onderzoek en zullen worden gebruikt voor het aanscherpen van de Nationale Wetenschapsagenda. Verder is er een interactief programma met fascinerende demonstraties over onder meer het weer, luchtkwaliteit, tornado's, wolken en aardbevingen.

Aanmelding en programma
De vragenstellers zijn voor deze bijeenkomst persoonlijk uitgenodigd, maar ook belangstellenden die geen vraag hebben gesteld zijn welkom. U dient zich wel aan te melden. Aanmelden, klik hier. De ruimte is beperkt dus wees er snel bij!
Ook de media zijn welkom. Zij kunnen zich aanmelden bij persvoorlichting@knmi.nl.

Informatie over de bijeenkomst en het programma.
De bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 4 september van 12 tot 17 uur bij het KNMI, Utrechtseweg 297, De Bilt.

Website Nationale Wetenschapsagenda
 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten