Nieuwsbericht

ECMWF Member State Visit aan KNMI

30 oktober 2013

Ter gelegenheid van de driejaarlijkse bezoekronde aan alle lidstaten bezocht een delegatie van het European Centre for Medium-range Weather Forecasts, het ECMWF, op 30 oktober het KNMI. Voor het ECMWF leverde het bezoek veel feedback op en de Nederlandse gebruikers zijn weer helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij het ECMWF.

KNMI-hoofddirecteur Frits Brouwer heette de ECMWF delegatie, bestaande uit Dr. Roberto Buizza (Head of Predictability Division, Research Department) en Dr. Ivan Tsonevsky (Evaluation Division, Forecasting Department) van harte welkom en gaf het ECMWF gelijk een wensenlijstje voor de toekomst mee: een vrije datapolitiek voor ECMWF-producten, structurele financiering van het ECMWF vanuit de EU en een nog snellere aanlevering van producten aan de gebruikers.

De ECMWF-delegatie bracht de Nederlandse toehoorders van KNMI en MeteoConsult op de hoogte van de huidige en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en operaties bij het ECMWF. Zo zijn de voorspellingstermijn en de kwaliteit van het ECMWF model indrukwekkend zijn verbeterd: De 80% betrouwbaarheidsgrens van het model ging in vijftien jaar van 5 dagen naar 6,5 dag. En vergelijkingsstudies tonen aan dat het ECMWF-model nog steeds het best presterende globale model van de wereld is. Ook de storm van twee dagen voor het bezoek (28 oktober) was door het ECMWF-model vier dagen van tevoren met 97% zekerheid voorspeld.

Het bezoek is ook gebruikt om heel specifieke kennis met elkaar te delen. Zo werd met meteorologen het gebruik van ECMWF-data en -producten in de weerkamer (zowel bij het KNMI als bij MeteoConsult) besproken. Welke producten zijn waardevol en welke zijn voor verbetering vatbaar? Met wetenschappers werd over het wetenschappelijke onderzoek besproken, met name in relatie tot het HIRLAM/HARMONIE onderzoek bij het KNMI. En met klimaatonderzoekers werden de Copernicus Climate Change Services besproken. Zowel het ECMWF als het KNMI hebben de ambitie om een belangrijke rol te spelen in deze Europese operationele service die de Europese Commissie in de komende jaren op gaat zetten.

De deelnemers aan de meeting, zowel aan ECMWF zijde als aan KNMI en MeteoConsult zijde, waren allen zeer tevreden met dit ECMWF bezoek. Het leverde het ECMWF een schat aan feedback van de Nederlandse gebruikers op en de gebruikers zijn weer geheel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij het ECMWF.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten