prehistorische grotschilderingen in Tsjaad
Prehistorische grotschilderingen van koeien in Tsjaad

Een natte Sahel en Sahara

17 oktober 2024

Ook in de kurkdroge Sahara regent het soms. Het noordwesten werd een aantal weken geleden zelfs getroffen door overvloedige neerslag, waardoor overstromingen ontstonden. Op sommige plekken viel meer regen in een paar uur tijd dan normaal in een heel jaar. Die regenval staat niet op zichzelf: de hele zomer was al natter dan gemiddeld in zowel de Sahara als de Sahel, een smalle strook ten zuiden van de Sahara, die de begrenzing vormt met vochtig tropisch gebied in het zuiden. Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat er een koppeling is met zowel de erg warme Middellandse Zee als de Atlantische oceaan. Hoe zit dat?

Warm zeewater  

De Atlantische Oceaan is al een jaar lang record warm en ook in het Middellandsezeegebied was sprake van uitzonderlijke droogte en hoge zeewatertemperaturen. Opmerkelijk genoeg viel er afgelopen zomer juist in vrijwel de hele zuidelijke Sahara en in het Sahelgebied bovengemiddeld veel regen (zie afbeeldingen 1 en 2). Bovendien strekte die regen zich noordelijker uit dan gebruikelijk.

Afbeelding 1. Totale neerslagafwijking van het klimatologisch gemiddelde in mm voor de periode 29 mei - 26 augustus 2024, gebaseerd op satellietwaarnemingen van het NOAA climate prediction center (African Rainfall Climatology v2.0)
Afbeelding 2. Relatieve afwijking van het klimatologisch gemiddelde, uitgedrukt in procenten, voor de periode 29 mei - 26 augustus 2024, gebaseerd op satellietwaarnemingen van het NOAA climate prediction center (African Rainfall Climatology v2.0)

Thermisch lagedrukgebied 

In de zomer is het erg warm in de Sahara: de hoge zonnestand jaagt temperaturen op en van enige afkoeling door water en vegetatie is geen sprake. Die combinatie zorgt voor het ontstaan van wat in de meteorologie bekend staat als een “thermisch lagedrukgebied”. Droge en warme lucht is minder dicht en heeft daarom de neiging op te stijgen (thermiek). Dat leidt tot een verlaging van de luchtdruk aan het aardoppervlak. Op kleine schaal leidt dit mechanisme bijvoorbeeld tot de ons welbekende zeewind. Op continentale schaal leidt het tot de vorming van een omvangrijk thermisch lagedrukgebied boven de Sahara. 

West Afrikaanse Moesson 

Dat thermische lagedrukgebied boven de Sahara heeft een aanzuigende werking op met name vochtige tropische lucht uit equatoriaal Afrika. In het Sahelgebied leidt dat tot forse zomerbuien en veel neerslag, ook wel bekend als de West Afrikaanse moesson. Hoe verder naar het noorden, hoe onregelmatiger deze moessonregens worden. En een paar forse buien meer of minder maakt dan nogal wat uit.  

Wat bepaalt die noordelijke grens van de West Afrikaanse moesson? Dat is niet alleen belangrijk voor het hier en nu, wetenschappers willen ook graag weten of, en zo ja, hoe die moessonregens en grens ervan veranderen in een opwarmend klimaat. 

Zeewatertemperaturen en meer

Er zijn echter grote verschillen tussen klimaatmodellen onderling over hoe die moessongrens in de toekomst kan veranderen. Daarbij spelen allerlei processen een rol, zoals zeewatertemperaturen, vegetatie, woestijnstof, luchtkwaliteit, enzovoort. Verschillen in hoe klimaatmodellen die processen beschrijven leiden tot grote verschillen in de uitkomsten van die klimaatmodellen. Zeewatertemperaturen in de Noordatlantische oceaan en de Middellandse zee blijken voor meer dan de helft de verschillen tussen klimaatmodellen te verklaren. Een deel van de klimaatmodellen voorspelt dat de zeewatertemperaturen daar in een opwarmend klimaat extra opwarmen. Dus nog meer opwarming dan het wereldgemiddelde, met als gevolg meer neerslag in de Sahel en een aanzienlijke noordwaardse verschuiving van die moessonregens. 

De natte Sahelzomer van 2024 

Wat ons terugbrengt bij de zomer van 2024: zeewatertemperaturen in zowel de Noordatlantische oceaan als de Middellanse zee waren bovengemiddeld hoog. Waarnemingen laten ook zien dat de neerslag in de Sahel bovengemiddeld was en verder noordelijk lag dan gebruikelijk. Dat beeld is dus consistent met wat klimaatmodellen aangeven, maar er is meer onderzoek nodig om te bepalen wat de invloed van het warme zeewater was. 

Groene Sahara 

Dat de Sahara niet altijd een droge en dorre woestijn is geweest is bekend uit zowel klimatologisch als archeologisch onderzoek. In het vroege Holoceen na de laatste ijstijd (zo'n tienduizend jaar geleden) was de Sahara veel “groener” met veel meer vegetatie. Dat ging gepaard met een noordelijkere en wellicht ook intensere West Afrikaanse zomermoesson. Veranderingen in de baan van de aarde om de zon, de stand van de aardas, meer winterneerslag en de vorming allerlei grote binnenmeren in het Saharagebied lijken daarbij een rol gespeeld te hebben. Of een opwarmend klimaat uiteindelijk een groener zuidelijk deel van de Sahara zal opleveren moet uiteraard nog blijken, maar Sahelregens en de grens van de West Afrikaanse moesson zullen de komende decennia zeker op de voet gevolgd worden.

KNMI-klimaatbericht door Jos de Laat

Volgende week een klimaatbericht waarin Open Dag bezoekersvragen van kinderen behandeld worden

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Samenwerking tussen EarthCARE's satelliet-instrumenten

    Vijf maanden na de lancering van de EarthCARE-satelliet zijn de eerste beelden van alle instrumen...

    17 oktober 2024 - Nieuwsbericht
  2. Het weer van vandaag in de toekomst

    Zou het niet mooi zijn als je bij extreem weer ook een idee zou kunnen krijgen hoe dezelfde omsta...

    15 oktober 2024 - Klimaatbericht
  3. Nederlands satellietinstrument Tropomi 7 jaar in de ruimte

    Tropomi is een Nederlands satellietinstrument dat wereldwijd en nauwkeuriger dan ooit de luchtkwa...

    11 oktober 2024 - Nieuwsbericht
  4. Geomagnetische storm verwacht door uitbarsting op de zon

    Op woensdag 9 oktober 2024 heeft er een uitbarsting plaatsgevonden op de zon. Deze uitbarsting he...

    10 oktober 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten