Nieuwsbericht

Eerste Nationale iSPEX-meetdag

05 juli 2013

Duizenden Nederlanders meten vandaag tijdens de eerste Nationale iSPEX-meetdag fijnstof in de lucht met hun smartphone. Er zijn 10.000 iSPEX-opzetstukjes verspreid voor dit unieke citizen science experiment om in heel Nederland fijnstof te meten.

Door het iSPEX-opzetstukje op hun smartphone-camera te plaatsen en een bijbehorende app te downloaden kunnen deelnemers aan het iSPEX-project zelf een fijnstofmeting verrichten. De grotendeels wolkenvrije lucht van vandaag is zeer geschikt meetweer omdat er zonlicht nodig is om met de iSPEX fijnstof te kunnen meten. iSPEX is een gezamenlijk project van Universiteit Leiden, NOVA, SRON, KNMI en RIVM.

Alle deelnemers hebben voor de Nationale Meetdag een e-mail en een push-notificatie via de app ontvangen. Er zijn vandaag twee meetmomenten: één in de ochtend (van 8.00 tot 10.00 uur) en één in de middag (van 16.00 tot 18.00 uur). Dit is om zoveel mogelijk metingen rond hetzelfde tijdstip te verzamelen. Tussendoor en vaker meten mag ook. De individuele iSPEX-metingen komen centraal binnen bij een database van het KNMI waar ze verwerkt worden in een kaart van Nederland. Na de meetdag worden de publieksmetingen gecombineerd met fijnstofmetingen van wetenschappelijke apparatuur.

Het primaire doel van het iSPEX-experiment is om te onderzoeken hoe nauwkeurig de massale iSPEX-metingen zijn en welke informatie over fijnstof ze nog toevoegen. Om die reden is een groot aantal metingen op één dag vereist. Mogelijk wordt er in september nog een tweede Nationale iSPEX-meetdag gehouden.

Deelnemers wordt dan ook gevraagd het iSPEX-opzetstukje te bewaren voor eventuele vervolgmetingen. In de toekomst zouden er meer meetdagen kunnen komen als de uitkomsten van deze eerste meetdag nuttig blijken. Een bredere verspreiding van iSPEX binnen Europa behoort ook tot de mogelijkheden. Diverse landen hebben al belangstelling getoond.

Het unieke citizen science-project is mogelijk doordat iSPEX vorig jaar de Academische Jaarprijs heeft gewonnen, en dankzij steun van de partners Longfonds, CNG Net, Sanoma en Avantes. De leden van het iSPEX-team zijn allen werkzaam in de ontwikkeling of het gebruik van instrumentatie en interpretatiemodellen voor onderzoek aan de aarde, andere planeten in ons zonnestelsel en planeten rond andere sterren.

Fijnstofmeting tijdens Nationale Meetdag van iSPEX op het dak van het KNMI. Bron: KNMI
Fijnstofmeting tijdens de Nationale Meetdag van iSPEX op het dak van het KNMI. Bron: KNMI
iSPEX spectrum van gepolariseerd licht.
iSPEX spectrum van gepolariseerd licht.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten