Nieuwsbericht

Europese weerradar-meeting op KNMI

16 september 2014

Weerradardeskundigen uit heel Europa komen deze week naar het KNMI om nieuwe ontwikkelingen en kennis uit te wisselen over neerslagradars. De nationale weerinstituten in Europa werken binnen het weerradarnetwerk OPERA nauw samen om een goed aaneengesloten Europees radarbeeld te krijgen.

Tijdens de driedaagse bijeenkomst van 17 tot en met 19 september praten ruim veertig deskundigen van weerradars over de nieuwste ontwikkelingen op radargebied, data-uitwisseling en het verbeteren van weerradargegevens. Elk half jaar komen deze weerradardeskundigen bij elkaar met als doel de weerradarproducten op Europees vlak te harmoniseren en meer radardata te kunnen delen. Dit keer is het KNMI gastinstituut voor de meeting van OPERA ofwel het Operational Programme for the Exchange of weather RAdar. Dit netwerk van EUMETNET vormt het Europees platform voor kennisuitwisseling over weerradars en het genereren van hoge kwaliteit radarproducten.

Elk land in Europa heeft eigen weerradars maar deze kunnen slechts in een beperkte straal buien meten vanwege de kromming van de aarde. Nederland heeft twee neerslagradars - in De Bilt en Den Helder – die wel het hele land bestrijken maar niet veel verder dan de landsgrenzen reiken. Voor de weersverwachtingen en waarschuwingen is het echter van belang de neerslag over de grens en elders in Europa te zien.

Door de radarbeelden van alle Europese weerinstituten te koppelen, ontstaat een Europees radarbeeld waarin de neerslag in heel Europa zichtbaar is. Om de metingen van weerradars te kunnen koppelen, moeten ze wel beschikbaar zijn en op elkaar afgestemd worden. Daarnaast verschilt de hoeveelheid en kwaliteit van de radardata per land. Dit integrale radarbeeld is op dit moment overigens alleen beschikbaar voor de aangesloten nationale weerinstituten omdat elk land andere regels heeft wat betreft datalevering.

Voorafgaand aan de OPERA-bijeenkomst is er dinsdag tevens een meeting van EUMETFREQ op het KNMI. Deze netwerkgroep van EUMETNET houdt zich bezig met het beschermen van radiofrequenties ten behoeve van goede weerradar en -satellietdata. Er zijn nogal wat draadloze netwerken en andere bronnen van radiostraling die de metingen van weerradar en satellieten verstoren. EUMETFREQ heeft als taak te belangen van alle Europese weerdiensten te behartigen bij besluiten over de toewijzing van radiofrequenties.


De neerslagradar in De Bilt. Bron: KNMI
De neerslagradar in De Bilt. Bron: KNMI
Het Europese netwerk van neerslagradars. Bron: KNMI
Het Europese netwerk van neerslagradars. Bron: KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten