Nieuwsbericht

Horizon 2020 honoreert KNMI-projecten

02 maart 2015

Het EU-programma Horizon 2020 heeft de voorstellen voor de projecten IMPREX, PRIMAVERA en CRESCENDO gehonoreerd. Het KNMI werkt als kennisinstituut mee aan deze Europese onderzoeksprojecten op het gebied van extreem weer en klimaatmodellen.

In het project IMPREX (IMproving PRedictions and management of hydrological Extremes) werkt een consortium van 25 partners aan het verbeteren van seizoensverwachtingen en hoge resolutie Future Weather-beelden van weerextremen zoals extreme neerslag en droogte. Deze kennis zal doorvertaald worden naar bedrijven en organisaties in de watersector. Het KNMI leidt dit project waar onder meer Deltares, het Europese weerinstituut ECMWF en het Zweedse SMHI aan deelnemen.

Het Europese project PRIMAVERA heeft als doel een nieuwe generatie hoge-resolutie klimaatmodellen te ontwikkelen voor betere regionale klimaatscenario’s. Het gaat vooral om extreme weersituaties die een grote impact op de samenleving hebben zoals hittegolven, droogte en overstromingen. Het goed simuleren hiervan vereist modellen die wereldwijd de relevante fysica tot op de kleinste schaal adequaat kunnen representeren. Met PRIMAVERA neemt Europa een leidende rol op het gebied van hoge-resolutie modellering. Deze simulaties worden internationaal gecoördineerd door HighResMIP waarvan het KNMI samen met het UK MetOffice de initiatiefnemer is.

CRESCENDO gaat mondiale klimaatmodellen verbeteren en de betrouwbaarheid vergroten door het beter beschrijven van biochemische wisselwerkingen tussen atmosfeer, land en oceaan en het bepalen van het effect hiervan op de stralingsbalans van de aarde en het klimaat. Het project zal verder bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe socio-economische scenario's die toekomstig landgebruik en uitstoot van broeikasgassen beschrijven. Het KNMI gaat zich als partner van het EC-Earth-consortium richten op de rol van fijnstof, atmosferische chemie en wisselwerkingen met de biosfeer.

Met Horizon 2020 wil de Europese Commissie het concurrentievermogen van Europa vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren. Het bedrijfsleven en de academische wereld worden uitgedaagd om samen oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken die in heel Europa spelen zoals klimaatverandering, vergrijzing, voedselveiligheid en betaalbare duurzame energie.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten