Klimaatbericht

Klimaatverwachtingen al decennia nauwkeurig

09 december 2019

Al sinds de jaren zeventig worden verwachtingen gemaakt van de opwarming van de aarde. Die verwachtingen zijn tot nu toe behoorlijk goed uitgekomen, zeker als ze worden herleid tot de werkelijke toename van broeikasgassen.

Overeenstemming binnen de meetonzekerheid

De principes van hoe CO2 en andere broeikasgassen de aarde opwarmen zijn al lang bekend. De vergelijkingen zijn echter zo ingewikkeld dat ze alleen met computers op te lossen zijn. Vanaf de jaren zeventig werd zo voorspeld hoe de aarde zou opwarmen door broeikasgassen. Amerikaanse onderzoekers vergeleken onlangs zeventien klimaatverwachtingen met het waargenomen klimaat sinds de verwachtingen werden gemaakt (figuur 1). De oudste verwachtingen werden gemaakt in de jaren zeventig, de jongste in begin deze eeuw.  Van de zeventien verwachtingen van de toename van de wereldgemiddelde temperatuur zijn er, binnen de meetonzekerheid, tien gelijk aan de waargenomen toename (bovenste rij figuren). Sommige verwachtingen zaten er naast omdat de veronderstelde toename van broeikasgassen groter of juist kleiner was dan in werkelijkheid. Als hiervoor wordt gecorrigeerd, blijken veertien van de zeventien verwachtingen de werkelijke klimaatverandering goed te hebben voorzien (onderste rij figuren).


Modelverbetering blijft nodig

Dit vergroot het vertrouwen in de klimaatverwachtingen van de wereldgemiddelde temperatuur voor de komende decennia.  Maar ook de huidige, meest geavanceerde modellen laten nog een onzekerheid zien in hoe het verdere verloop van de wereldgemiddelde temperatuur zal zijn.  Dat komt vooral door twee factoren: hoeveel broeikasgassen we nog gaan uitstoten, en hoe de bewolking op de opwarming reageert. Ook is nog onzeker hoe het klimaat per land gaat veranderen, vooral extreem weer, waarvan de gevolgen het grootst zijn. De aarde is nu al zo ver opgewarmd dat we trends in extreem weer met de modelverwachtingen kunnen vergelijken. Daaruit blijkt vaak dat er nog modelverbeteringen nodig zijn voor we de projecties daarvan kunnen vertrouwen. De grote lijnen van klimaatverandering zijn echter al lang bekend.
 

KNMI-klimaatbericht door Peter Siegmund en Geert Jan van Oldenborgh

Figuur 1. Bovenste rij: Vergelijking van gemodelleerde en waargenomen toename in wereldgemiddelde temperatuur; onderste rij: idem, met gemodelleerde toename herleid tot de werkelijke CO2-stijging. Bron: Hausfather et al. (2019).

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten