Nieuwsbericht

KNMI-data in Nederland van Boven

14 november 2013

Het KNMI heeft ook voor de tweede serie van Nederland Van Boven datagegevens geleverd. In het VPRO-programma is het weer prominent aanwezig: sneeuw, ijs, zon, wind en regen zijn met KNMI-data zichtbaar gemaakt in mooie animaties.

In deze tweede serie van Nederland van Boven zijn de animaties vernieuwend omdat er meerdere databronnen zijn gecombineerd. In twee animaties spelen KNMI-gegevens een nadrukkelijke rol.

Zo wordt op donderdag 28 november een animatie getoond van wat er in Nederland gebeurde tijdens de sneeuwval op 3 februari 2013. Radargegevens van het KNMI tonen de sneeuwbuien over het land terwijl op de grond de loop van de sneeuwploegwagens wordt getoond (data van Rijkswaterstaat) en vervolgens het ontstaan van de verkeerschaos (file-informatie).

Daarnaast is er een animatie van de wind op 19 en 20 april 2013 gemaakt op basis van het weermodel Hirlam die is gecombineerd met gps-gegevens van speedsurfers. Deze animatie wordt op 9 januari uitgezonden.
Verder zijn er opnamen van wolken gemaakt vanaf de KNMI-meetmast in Cabauw die in verschillende afleveringen van Nederland van Boven worden gebruikt.

In de bijbehorende Bosatlas van Nederland van Boven heeft het KNMI ook data en kennis geleverd. In het hoofdstuk ‘Weer en Klimaat’ staat een selectie uit de Bosatlas van het Klimaat waaronder de wolkengids, Nederland warmt op en sneeuw, hagel en ijzel. In het hoofdstuk ‘Ondergronds Nederland’ is een pagina gewijd aan aardbevingen inclusief een kaart op basis van KNMI-metingen.


Nederland van Boven is vanaf 14 november tien weken lang te zien op Nederland 1 om 22.20 uur.

Animatiebeeld van sneeuwploegwagens van Rijkswaterstaat tijdens de sneeuwbuien op 3 februari 2013. Bron: VPRO/Nederland van Boven

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten