Nieuwsbericht

KNMI zoekt neerslagwaarnemers

01 december 2020

Dag in dag uit tappen ruim 300 neerslagwaarnemers iedere ochtend op een vast tijdstip handmatig de regenmeter af. De hoge dichtheid van het neerslagmeetnetwerk van het KNMI wordt in stand gehouden door deze vrijwilligers. We zijn op zoek naar nieuwe waarnemers!

De hoeveelheid neerslag kan over kleine afstanden sterk verschillen. Om de verdeling van de hoeveelheid neerslag nauwkeurig in kaart te brengen, beschikken we naast de automatische weerstations ook over een netwerk van neerslagwaarnemers. Dit vrijwilligersnetwerk bestaat al sinds 1866. Zonder deze mensen zou de neerslagkaart verre van volledig zijn.

De waarnemingen worden gebruikt als referentie voor onze automatische weerstations en de radar en dragen bij aan de waarschuwingen voor extreem weer, klimaatonderzoek en verwachtingen voor bijvoorbeeld droogte. De gegevens zijn terug te zien in onze dagelijkse neerslagkaarten en de neerslagkaart van de lopende maand

Wie zoeken we precies?

Waarnemers gezocht in de buurt van: Boxtel, Epen, Hoek van Holland, Maasland, Marken, Schellingwoude, Schinnen, Swifterbant, West-Terschelling en Woltersum

We zoeken waarnemers met een open en ruime tuin van minimaal 6 bij 6 meter, waar weinig grote obstakels omheen staan. Dit om te voldoen aan de internationale eisen, vastgesteld door het Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). We zoeken nieuwe locaties in de buurt van: Boxtel, Epen, Hoek van Holland, Maasland, Marken, Schellingwoude, Schinnen, Swifterbant, West-Terschelling en Woltersum. De waarnemers ontvangen een KNMI-regenmeter die zij elke ochtend rond 9.00 (wintertijd) of 10.00 (zomertijd) moeten aftappen. De waardes geven zij door aan het KNMI.

Bent u enthousiast? Of kent u iemand die interesse heeft? Stuur ons een e-mail, dan nemen we graag contact met u op. 

Update 2 december: we hebben in korte tijd veel reacties gehad en zijn voorlopig voorzien. Hartelijk dank! Mochten we nog meer waarnemers zoeken, vermelden we dit op onze website.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten