Nieuwsbericht

Nazomermaand warm, droog en zonnig

30 september 2014

Na een natte en koele augustusmaand was september 2014 opvallend warm, droog en zonnig. Bijna de hele maand zorgden hogedrukgebieden voor rustig weer in Nederland. Slechts een enkele keer zorgde een storing voor buien.

September 2014 komt in de top tien te staan van de warmste en droogste septembermaanden sinds begin vorige eeuw. Deze herfstmaand telde maar liefst circa 21 warme dagen In De Bilt terwijl tien warme dagen normaal zijn. Vooral in het midden van de maand lagen de temperaturen boven normaal. Er waren zelfs twee zomerse dagen: op 17 en 18 september. In Hoek van Holland werd op 18 september de landelijk hoogste temperatuur gemeten voor die maand: 27,6 graden.

De eerste helft van september viel er nauwelijks neerslag. Met circa 20 millimeter neerslag tegen 78 millimeter normaal was september zeer droog. Stevige buien kwamen vooral voor in het zuidoosten (op 18 september) en de oostelijke helft van het land (op 20 september). Op 24 september trok er een buienlijn van west naar oost over Nederland die het meeste bijdroeg aan de totale neerslagsom voor deze maand.

September was vooral zeer zonnig: een landelijk gemiddelde van circa 180 uur zonneschijn tegen 143 uren normaal. Het zonnigst was het in het noordwesten van het land, met in De Kooij bij Den Helder zo’n 195 uren zonneschijn. Het oosten van het land was het minst zonnig met 150 uren zon.

Door het rustige nazomerweer en de heldere nachten vormden zich op veel dagen en plaatsen mist waarvoor het KNMI waarschuwingen uitgaf. Vooral op 16 september zorgde dichte mist voor gevaarlijke situaties op de wegen, met een kettingbotsing in Zeeland tot gevolg.

Neerslag september 2014. Bron: KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten