Nieuwsbericht

Onstuimig weer in mei

19 mei 2006

In ons land was de tweede helft van mei zeer wisselvallig en soms ook onstuimig met veel regen vooral in de zuidelijke helft van het land.  In Zuid-Europa zijn in mei al diverse warmterecords gesneuveld.    

De meeste regen viel op 21 mei in Duiven waar de waarnemer 52 mm opving. Tijdens buien waren er ook zware windstoten van ruim 90 km/uur. Daarbij zijn ook wind-en waterhozen waargenomen en werd schade aangericht.

Windhozen
In de nacht van 21 op 22 mei heeft een windhoos met name in Noordwijkerhout grote schade aangericht. Het KNMI heeft na grondig onderzoek ter plaatse en op basis van informatie van ooggetuigen en omwonenden vastgesteld dat de schade veroorzaakt is door een windhoos van de laagste categorie, een F0 of F1 op de schaal van Fujita met windsnelheden van maximaal 180 km/uur. Dat blijkt uit het schadepatroon met een schadespoor van een kilometer lengte en 30 tot 50 meter breedte. Ook in het Belgische Moorsele in West-Vlaanderen heeft een windhoos schade aangericht. Ook in Duitsland was het noodweer met zware onweersbuien en hagel. Op de Brocken in de Harz (1153 meter) schoot de windmeter uit tot 148 km/u, in Würzburg tot 126 km/uur.

Hitterecords in Spanje en Italië
In het zuiden van Europa is de zomer al volop begonnen en zijn uitzonderlijk hoge temperaturen gemeten. In Cordoba werd op 17 mei 40,1 graden gemeten, een nieuw record voor de meimaand. Het meirecord van Cordoba was 39,0 graden in 1965. Murcia kwam in mei 1906 tot 40,7 graden. Ook op andere plaatsen kwam de temperatuur half mei al dichtbij de 40 graden. Ecija meldde op 17 mei 39,8, Sevilla 38,5 graden. Het meirecord uit 1999 (39,1 graden) werd in Sevilla niet geklopt. Ook in Italië, op Corsica en Sardinië is het met temperaturen tussen 30 en 35 graden al bijzonder warm. Op 23 mei was het vooral op Sicilië uitzonderlijk warm: Trapani in het westen van het eiland noteerde 39,4 graden. Dat is aanzienlijk warmer dan ooit in mei en bijna een absoluut record. Het meirecord was 32,9 graden en de hoogste temperatuur die hier ooit gemeten is bedraagt 39,5 graden in de maand juli.   

Voorbode hete en droge zomer?
Of het voortvarende begin van de zomer in Zuid-Europa de voorbode is van een hete en droge zomer is nog niet aan te geven. Daarvoor moeten eerst de cijfers van mei binnen zijn. Aan de kust van Zuid-Frankrijk en op Sardinië was het de afgelopen drie maanden in elk geval als veel droger dan normaal. In Zuid-Frankrijk, de noordelijke helft van Italië en de eilanden in de westelijke Middellandse Zee wordt een droog voorjaar vaak gevolgd door een hete zomer. De zonnestraling wordt dan gebruikt om de lucht te verwarmen in plaats van bodemvocht te verdampen. Of dat ook dit jaar gebeurt is dus nog afwachten.

Met dank aan Jan Visser en Geert Jan van Oldenborgh

Neerslagmeting 21 mei 2006

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten