Nieuwsbericht

Ozon meten nodig ondanks stagnatie ozonafbraak

15 september 2015

Ondanks dat de ozonafbraak in de ozonlaag niet meer toeneemt en de ozonlaag voorzichtige tekenen van herstel vertoont, blijft het belangrijk om de dikte van de ozonlaag goed in de gaten te houden met ozonmetingen. Het beginnend herstel van ozon in de ozonlaag is te danken aan het verdrag van Wenen dat een aantal landen dertig jaar geleden hebben afgesloten en de basis vormde voor het Montreal Protocol in 1987. Het leverde gerichte maatregelen op die de hoeveelheid ozonafbrekende stoffen in de atmosfeer hebben verminderd.

Door de uitvoering van het Montreal Protocol neemt de hoeveelheid ozonafbrekende stoffen gestaag af waardoor verdere afbraak van de ozonlaag is voorkomen. Dit maakt het verdrag tot een van de meest succesvolle internationale milieuverdragen.  Elk jaar toont de VN op 16 september tijdens Wereldozondag de resultaten hiervan. Onderzoekers verwachten dat de ozonlaag zich in de tweede helft van de 21e eeuw herstelt tot op het niveau van vóór de jaren tachtig.

Montreal Protocol een van de meest succesvolle internationale milieuverdragen

De ozonlaag bevindt zich op een hoogte van 15 tot 50 kilometer hoogte in de atmosfeer en beschermt mens, plant en dier tegen de schadelijke effecten van UV-B-straling.  Blootstelling aan deze zonnestraling kan bij de mens huidkanker en oogaandoeningen veroorzaken.

Elk jaar ozongat
Het zogenaamde ozongat boven de Zuidpool werd voor het eerst in 1984 gemeten. Elk jaar is de ozonlaag in september - als de donkere winter ten einde loopt op de Zuidpool – boven dit deel van de aarde zo dun dat men van een ozongat spreekt. Zeker de helft van alle ozon in deze luchtlaag is dan afgebroken door lachgas en halogeenverbindingen, afkomstig van chloorfluorkool(water)stoffen (CFKs en HCFKs) en halonen. Laatstgenoemde stoffen werden veelal gebruikt in koelkasten, spuitbussen en (isolatie)schuim. Rond december verdwijnt het ozongat weer doordat nieuw ozon uit de tropen wordt aangevoerd.
 

Elk jaar wordt de helft van alle ozon in de ozonlaag boven de Zuidpool tijdens de winterperiode afgebroken.

Dankzij het succes van het Montreal Protocol worden de meeste ozonafbrekende stoffen zoals CFKs nu vrijwel niet meer gebruikt en neemt hun hoeveelheid langzaam af (10-15 procent minder chloor en broomverbindingen sinds 1995). Op initiatief van onder meer de EU proberen landen in het Montreal Protocol ook het gebruik terug te dringen van fluorkoolwaterstoffen (HFKs), veelal sterke broeikasgassen die de ozonafbrekende stoffen vervangen hebben.

Ozongat boven de Zuidpool op 15 september 2015. Foto: Temis/KNMI
Ozongat boven de Zuidpool op 15 september 2015. Foto: Temis/KNMI
Het verloop van het ozongat boven de Zuidpool van 1980 tot 2014 op basis van waarnemingen van OMI en eerdere satellietinstrumenten. Foto Temis/KNMI
Het verloop van het ozongat boven de Zuidpool van 1980 tot 2014 op basis van waarnemingen van OMI en eerdere satellietinstrumenten. foto Temis/KNMI

Langdurig herstel
Hoewel de schadelijke stoffen in de atmosfeer afnemen, vormt zich nog steeds elke winter boven de Zuidpool een ozongat. Het duurt immers lang – halve eeuw of langer - voordat veel ozonafbrekende stoffen zijn verdwenen en de ozonlaag zich gaat herstellen. Het is dus belangrijk om de ozonlaag en het voorkomen van ozonafbrekende stoffen in de atmosfeer te blijven monitoren om de effecten van beleid, zoals in het Montreal Protocol (CFKs, HCFKs, halon etc) en het Klimaatverdrag (lachgas) te evalueren.

Het duurt halve eeuw of langer voordat alle ozonafbrekende stoffen zijn verdwenen en de ozonlaag zich gaat herstellen.

Consequent meten
Een recente KNMI-studie (De Laat et al., 2015) toont aan dat het moment van herstel moeilijk is vast te stellen omdat het ozongat jaarlijks grote natuurlijke variaties vertoont. Hiervoor zijn onderzoekmethodes uit big data-analyses gebruikt.
Om ozon goed en consequent te kunnen blijven meten, wordt in 2016 het Nederlandse satellietinstrument TROPOMI gelanceerd, als opvolger van het huidige satellietinstrument OMI. Het KNMI heeft net als bij OMI de wetenschappelijke leiding over TROPOMI. De ozonmetingen zijn te zien op www.temis.nl

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten