Nieuwsbericht

Radio KNMI herleeft

11 november 1999

In Den Haag wordt de komende weken radiopionier Steringa Idzerda herdacht. De Haagsche ingenieur experimenteerde met radiozenders en zorgde voor de eerste uitzendingen in de Nederlandse ether. Hij was ook de bouwer van de lampenzender "Fort Vossegat", die het KNMI vanaf 1924 gebruikte voor het uitzenden van weerberichten. Het KNMI was een van de eerste instellingen die gebruik maakte van het toen nog nieuwe medium.

Rond 1919 werd voor het eerst geëxperimenteerd met radioprogramma's en op 6 november is het precies tachtig jaar geleden dat de eerste complete radio-uitzending de ether in ging. Die avond zond Radio West tussen 20.00 en 22.00 uur een speciaal herdenkingsprogramma uit over Idzerda rechtstreeks vanuit het Museum voor Communicatie (voorheen het PTT-museum) in de Zeestraat in Den Haag. Weerman Huub Mizee van Radio en TV West heeft voor de uitzending en ook voor een aantal andere regionale radio- en TV-programma's informatie aangeleverd over de historie van het radioweerbericht. De radio-uitzending is permanent te beluisteren in Real Audio via Internet op www.rtvwest.nl.

Bovendien is in het Haagsche Stadhuis in november een tentoonstelling te zien, georganiseerd door de Stichting nul70, waarin aandacht wordt besteed aan de manier waarop het weer indertijd aan het publiek werd meegedeeld, via radio en pers.

Recente nieuwsberichten

 1. Nieuwe wereldklimaatverwachting 2020-2024

  De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft afgelopen week een nieuw jaarlijks rapport uitg...

  14 juli 2020 - Nieuwsbericht
 2. Lichtende nachtwolken vaker te zien door toename in methaan

  Midzomernacht is de tijd van het jaar waarin lichtende nachtwolken in Nederland goed te zien zijn...

  07 juli 2020 - Nieuwsbericht
 3. Junimaand met twee gezichten

  Met een gemiddelde temperatuur van 17,5°C was afgelopen junimaand zeer warm. Normaal is 15,6 °C g...

  01 juli 2020 - Nieuwsbericht
 4. De ogen van de meteoroloog

  Meteorologen kijken iedere dag naar het weer, maar hun ogen kunnen ook niet alles zien. Daarom kr...

  30 juni 2020 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten