Nieuwsbericht

RapidScat gaat orkaanwinden meten

19 september 2014

Het satellietinstrument RapidScat wordt zaterdag 20 september vanaf Cape Canaveral gelanceerd naar het Internationale Space Station (ISS). Met dit NASA-satellietinstrument kan wereldwijd de wind op zee gemeten worden wat van groot belang is voor orkaanverwachtingen.

Het nieuwe satellietinstrument gaat de krachtige winden bij orkanen meten. Het KNMI werkt mee aan het verwerken, ijken en valideren van de metingen met dit zogenaamde wind-scatterometer-instrument. Met behulp van windmetingen boven de oceanen kunnen de sterkte en de baan van orkanen en tropische stormen nauwkeurig ingeschat worden. Met name de Verenigde Staten hechten grote waarde aan deze metingen. Hoewel de lancering net in het begin van het Amerikaanse orkaanseizoen plaats vindt, is het te laat om er deze herfst al profijt van te hebben. De metingen zijn pas in 2015 beschikbaar en bruikbaar.

Door de nauwe internationale samenwerking op meteorologisch gebied groeit het netwerk van wind-scatterometer-instrumenten dat zorgt voor een steeds gedetailleerder beeld van de windkrachten boven de oceanen. RapidScat meet vanaf ISS vanuit een relatief lage baan om de aarde. Een voordeel van het ISS is dat het op willekeurige tijden kan overkomen. Andere satellieten met wind-scatterometers draaien namelijk om de aarde in een vaste baan ten opzichte van de zon en meten daarmee elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip op dezelfde plek.

RapidScat is zodoende een nuttige aanvulling op de windmetingen van andere satellietinstrumenten zoals de Europese ASCAT. Daarnaast kunnen de diverse satellietinstrumenten met elkaar vergeleken worden wat de nauwkeurigheid en bestendigheid van de windmetingen vergroot. De metingen van RapidScat zijn overigens ook beschikbaar voor andere weersverwachtingen zoals voor de middellange weersverwachtingen die het ECMWF in Reading voor Europa maakt.

Het International Space Station waar RapidScat wordt geinstalleerd. Foto NASA

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten