Nieuwsbericht

Donderdag kans op storm met veel regen door ex-orkaan Kirk

07 oktober 2024

West-Europa krijgt donderdag 10 oktober te maken met een storm die nu nog als zware orkaan Kirk over de Atlantische Oceaan raast. Sinds vorige week is in onze weersverwachting te zien dat er ook in Nederland mogelijk gevaarlijk weer met zware windstoten en veel regen op komst is.

Houd deze week onze weersverwachting in de gaten.

Hoe hard de windstoten in Nederland worden en hoe ver landinwaarts deze komen, hangt af van de precieze route die de storm aflegt

Op de Atlantische Oceaan bevindt zich op dit moment een tropische cycloon genaamd Kirk. Kirk is een (voormalig categorie-4) orkaan en beweegt zich langzaam richting Europa. Hoe hard de wind en vooral de windstoten donderdag in Nederland zullen worden en hoe ver landinwaarts deze komen, hangt af van de precieze route die de storm aflegt. Uit de laatste gegevens blijkt dat Kirk zuidelijker uitkomt en dus niet direct over ons land zal trekken. In dat geval kan het in Nederland wel hard gaan waaien en regenen maar zal de impact waarschijnlijk minder groot zijn.  

Extra-tropische transitie 

Op zijn pad naar het noorden ontmoet Kirk steeds kouder zeewater, en ondervindt meer effect van het draaien van de aarde. Hierdoor verliest de orkaan zijn cirkel-symmetrische vorm, en gaat steeds meer op een normale extra-tropische cycloon lijken, een ‘gewone’ storm. Dit proces wordt extra-tropische transitie genoemd. Tijdens dit proces zwakt de storm meestal af. Hierna kan de storm weer sterker worden, ook doordat de storm nog eigenschappen bij zich draagt van een orkaan. Dit zorgt ervoor dat zulke voormalig tropische cyclonen bij aankomst in Europa bovengemiddeld sterk zijn. 

Atlantische orkanen die Europa bereiken 

In de afgelopen 40 jaar kwam 10% van de Atlantische orkanen in Europa aan land

Na orkaan Ophelia die in oktober 2017 in Ierland aan land kwam, is Kirk opnieuw een tropische cycloon die direct naar Europa ‘afzwaait’, zonder eerst het Caribisch gebied of de Verenigde Staten te hebben bezocht. In de afgelopen 40 jaar kwam 10% van de Atlantische orkanen in Europa aan land, dat is ongeveer één per jaar. Het Atlantische orkaanseizoen duurt van 1 juni tot 30 november. Het traject van Kirk komt het meest voor in september omdat dan de zeewatertemperatuur op de Atlantische oceaan daar het warmst is. 

kaart van 7 oktober 2024 met de baan die storm Kirk aflegt richting Europa
De baan die storm Kirk aflegt richting Europa, kaart van 7 oktober. (Bron: Nationaal Hurricane Center)
oude kaart van 5 oktober 2024 met de baan die storm Kirk aflegt richting Europa
Oude kaart van 5 oktober, toen leek storm Kirk nog recht op Nederland af te gaan. (Bron: Nationaal Hurricane Center)

Komt dit door klimaatverandering?  

Door klimaatverandering breidt het gebied waar tropische cyclonen kunnen voorkomen zich geleidelijk naar het noorden uit. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit in een warmer klimaat vaker kan leiden tot ‘afzwaaiers’, tropische cyclonen die vrijwel direct na hun ontstaan, richting het noorden trekken, en zo dus ook vaker Europa kunnen bereiken. De intensiteit en hoeveelheid neerslag in de ex-tropische cyclonen neemt ook toe. Bij elke graad opwarming kan de atmosfeer 7% meer water bevatten.   

Waarom is dit storm Kirk en niet storm Ashley? 

Als een storm een overblijfsel is van een tropische storm of orkaan met – in dit geval – de naam Kirk en hij de Atlantische Oceaan is overgestoken, verwijzen wij naar deze storm als ex-orkaan Kirk. Dit doen we om verwarring over naamgeving te voorkomen.  

KNMI-nieuwsbericht door Hylke de Vries, Nadia Bloemendaal en Anika Hoekstra. 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Open dag 2024: van weerballon tot seismoselfie

    Op zaterdag 5 oktober openden we voor de tweede keer onze deuren tijdens het Weekend van de Weten...

    07 oktober 2024 - Nieuwsbericht
  2. Extreme warmterecords op Spitsbergen

    De temperaturen op Spitsbergen, een archipel in het noordpoolgebied, blijven onder invloed van kl...

    04 oktober 2024 - Klimaatbericht
  3. Helene is de derde dodelijkste orkaan in de Verenigde Staten

    Orkaan Helene heeft afgelopen weekend voor veel slachtoffers en schade gezorgd in Amerika. De sto...

    04 oktober 2024 - Nieuwsbericht
  4. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    03 oktober 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten