Nieuwsbericht

Succesvolle lancering Europese weersatelliet Meteosat-11

20 juli 2015

EUMETSAT, de Europese organisatie voor de exploitatie van weersatellieten, heeft op woensdag 15 juli met succes de nieuwe weersatelliet Meteosat-11 gelanceerd. De komende dagen komt de satelliet in zijn geostationaire baan en worden de instrumenten geactiveerd en getest.

Meteosat-11 gaat over een aantal jaren de taak overnemen van zijn voorgangers de Meteosat-9 en -10. Dat zijn de huidige operationele weersatellieten die ieder kwartier beelden van de wolken boven Europa en Afrika leveren. Nadat de Meteosat-11 eind dit jaar getest is wordt de satelliet gedurende circa 3 jaar in een 'slaapstand' gezet totdat Meteosat-9 of -10 aan het eind van zijn levensduur is gekomen.

Lancering Meteosat-11
Lancering Meteosat-11
Artist impression van de MSG-4 in zijn baan om de aarde (Bron: EUMETSAT)
Artist impression van de MSG-4 in zijn baan om de aarde (Bron: EUMETSAT)

Deze nieuwste weersatelliet is de laatste van de in totaal vier Europese weersatellieten binnen het Meteosat Second Generation (MSG) programma en de elfde in de totale serie Meteosat satellieten. De eerste satelliet van de volgende generatie Meteosat satellieten, de Meteosat Third Generation (MTG), staat gepland om gelanceerd te worden in 2019. De MTG satellieten krijgen veel nieuwe en innovatieve instrumenten aan boord. De gisteren gelanceerde Meteosat-11 is vooral bedoeld om de continuïteit van de Meteosat waarnemingen bij de overgang naar het MTG programma te waarborgen.

Belangrijke informatiebron bij gevaarlijk weer, zoals onweer en mist

Net als de vorige Meteosat’s wordt ook deze nieuwe weersatelliet in een geostationaire baan op een vast punt boven de aarde geplaatst op 36000 km hoogte boven de Golf van Guinee. Doordat de Meteosat stil hangt ten opzichte van de aarde kan de satelliet 24 uur per dag Europa en Afrika observeren. Meteosat-11 is 3,8 bij 3,2 meter groot en weegt 2035 kilo. De Meteosat is naast de neerslagradar misschien wel de belangrijkste informatiebron voor de meteorologen in de weerkamer bij het monitoren van gevaarlijk weer, zoals onweer en mist. Ook voor het algemeen publiek is het een toegankelijk informatiebron om zelf te kunnen zien of er bewolking of zon in aantocht is. In de weerkamer worden de data van Meteosat ook gebruikt als voeding voor de weermodellen. Daarnaast worden er reeksen van klimaatparameters mee gegenereerd, dus is Meteosat ook belangrijk voor het monitoren van klimaatverandering. 

ESA heeft de satelliet ontwikkeld en gebouwd. EUMETSAT is eigenaar van de Meteosat satellieten en draagt zorg voor de operaties zoals controle van de satellieten, datacommunicatie en –processing. Nederland draagt (via het KNMI) 26 miljoen Euro bij aan de 600 miljoen Euro die de gisteren gelanceerde Meteosat-11 satelliet heeft gekost.

Voor meer informatie zie de speciale Meteosat-11 launch website.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten