Op zaterdag 17 oktober organiseert de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde (KNVWS) het symposium “Water tussen hemel en aarde”.
Water. Het lijkt zo gewoon. Je draait de kraan open en vers zoet water stroomt eruit voor de douche, afwas of het lessen van dorst. Een verfrissende duik in zee of het zwembad helpt tegen de zomerse hitte. Meer dan 70% van onze planeet is bedekt met water. Groenland en Antarctica zijn (nog) grotendeels bedekt met waterijs. En in de atmosfeer is waterdamp het belangrijkste broeikasgas. Zonder water … geen aards leven.
Er is zó veel water op aarde dat het onvoorstelbaar is dat voor miljarden mede planeetbewoners de dagelijkse beschikbaarheid van goed drinkwater niet vanzelfsprekend is. Maar dat terzijde. Waar komt het aardse water eigenlijk vandaan en hoe belangrijk is dat water voor ons nu echt?
Het zijn slechts twee van de vele onderwerpen die aan bod komen op het KNVWS Symposium dat op wordt gehouden bij het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde in Amsterdam.
Daarnaast verzorgt astronaut dr. André Kuipers een presentatie over ruimtevaart, spreekt ESA Mission Manager Fred Jansen over de Rosetta-missie met spectaculaire beelden van een komeet en bekijkt Harm Habing van de Sterrenwacht Leiden de totale sterrenkundige context van water bij het ontstaan van sterren en planeten.
Meer informatie over programma en deelname op website KNVWS
Storm Conall bereikt woensdag 27 november Nederland. We verwachten morgenavond in het westen en h...
26 november 2024 - NieuwsberichtOp dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...
22 november 2024 - KlimaatberichtIn het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...
20 november 2024 - Nieuwsbericht2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...
19 november 2024 - Klimaatbericht