Nieuwsbericht

Symposium Weer en klimaat in de 21e eeuw

20 mei 2006

Naar aanleiding van de nieuwe KNMI klimaatscenario's organiseren het KNMI en de instituten die bijdragen aan de Buys Ballot leerstoel aan de Universiteit Utrecht op dinsdag 20 juni het symposium Weer en Klimaat in de 21e eeuw.   

Tijdens dit symposium wordt ingegaan op de wetenschappelijke achtergronden van de nieuwe KNMI’06 klimaatscenario’s. Tevens wordt vooruitgekeken naar de implicaties die de scenario’s kunnen hebben voor verschillende sectoren in de samenleving. De overeenkomsten en verschillen met de vorige generatie klimaatscenario’s worden beschreven, en de belangrijkste keuzes en aannames worden toegelicht en gemotiveerd. Een aantal sprekers presenteert een eerste evaluatie van de scenario’s voor waterbeheer en kustverdediging, en er wordt aandacht besteed aan de relatie tussen scenario en beleid. Het symposium is vooral bedoeld om de interactie tussen wetenschappelijk onderzoekers en beleidsmedewerkers met betrekking tot het gebruik en interpretatie van klimaatscenario's te bevorderen.

Programma
9:30  Inleiding door de ochtendvoorzitter (Gerbrand Komen)

9:45   Overzicht van de KNMI'06 klimaatscenario's (Bart van den Hurk)
Waarin de algemene structuur van deze scenario's wordt toegelicht, en wordt ingegaan op de overeenkomsten en verschillen ten opzichte van de vorige generatie(s) klimaatscenario’s. Ook worden de nieuwe scenario’s in een internationale context geplaatst.

10:15Constructie van scenario’s voor neerslag, temperatuur en potentiële verdamping (Geert Lenderink en Aad van Ulden)
Waarin de belangrijkste resultaten van de analyse van mondiale klimaatmodellen worden toegelicht, en de procedure wordt uitgelegd die leidt tot de getallen voor de regio Nederland en omgeving.

11:00koffiepauze

11:30 Zeespiegelscenario's (Caroline Katsman)
Waarin onze zeespiegel scenario’s worden toegelicht, en onder andere verklaard wordt waarom onze range aan scenario's breder is dan in het laatste IPCC rapport is vermeld.

12:00Scenario's voor wind boven de Noordzee (Henk van den Brink)
Waarin aandacht wordt geschonken aan de matige signaal/ruis verhouding van de scenario's, en zal worden gepleit voor uitgebreidere analyse van de variabiliteit in de waarnemingen.

12:45lunchpauze

13:45  Inleiding door de middagvoorzitter (Pier Vellinga)

14:00   Tailor made scenario's (Janette Bessembinder)
Waarin aandacht wordt geschonken aan de mogelijkheden om de scenario’s te vertalen naar gebruikersspecifieke klimaatvariabelen, en om eventueel andere scenario’s te definieren.

14:30 Implicatie van de KNMI'06 scenario's voor lokaal waterbeheer (Jaap Kwadijk en Jan Verkade)
Waarin samen met WaterNet wordt onderzocht wat er nu verandert voor het lokale waterbeheer in het Amstel/Gooi/ Vecht gebied. Centrale vraag is: welk scenario gaat de rol van het WB21 middenscenario overnemen?

15:00theepauze

15:30 Beleidsscenario’s voor de kust (Douwe Dillingh)
Waarin uitgelegd wordt wat het verschil is tussen beleidsscenario’s van DGW en de KNMI klimaatscenario’s, en hoe gevoelig wijzigingen in de scenario’s liggen. Verder zal worden ingegaan op de aanpak in de landen om ons heen.

16:00 Doorwerking van de KNMI'06 scenario's in het waterbeheer (Hendrik Buiteveld)
Waarin een globale inschatting van de effecten van de nieuwe klimaatscenario's voor wateroverlast, droogte en (extreme) afvoeren van de Rijn en Maas wordt gepresenteerd, waarbij gebruik gemaakt is van bestaande kennis en modelresulaten. Ook wordt ingegaan op de relatie met de “oude” KNMI scenario’s.

16:45 – 18:00   afsluitende borrel

De commissie die het symposium organiseert uit Hendrik Buiteveld (RIZA), Jaap Kwadijk (WL Delft), Douwe Dillingh (RIKZ) en leerstoelhouder Bart van den Hurk (KNMI).

Locatie en tijd
Het symposium vindt plaats op dinsdag 20 juni in de Ionazaal in Congrescentrum Antropia in Driebergen (www.antropia.nl, naast NS station Driebergen-Zeist). De bijeenkomst begint om 9:30 en zal rond 16:45 worden afgesloten met een borrel.

Deelname en aanmelding
Deelname, lunch en afsluitende borrel zijn gratis. Aanmelding bij Janette Bessembinder (bessembin@knmi.nl) – 030 2206 338) vóór 16 juni wordt op prijs gesteld.

Symposium over nieuwe KNMI klimaatscenario's op 20 juni

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten