Nieuwsbericht

Tweede Nationale iSPEX-meetdag

05 september 2013

Vandaag vindt de tweede Nationale iSPEX-meetdag plaats. De vrijwel wolkenloze lucht maakt deze dag een zeer geschikte dag om met iSPEX fijnstof in de lucht te meten. Met het opzetstukje voor een smartphone-camera kan deze meting makkelijk zelf worden gedaan.

De succesvolle eerste Nationale iSPEX-meetdag op 8 juli viel in de zomervakantie waardoor een groot aantal deelnemers, onder wie scholieren, niet konden deelnemen aan de landelijke meting. Het wachten was namelijk op een wolkenloze lucht want voor een fijnstofmeting met iSPEX is de zon nodig. Met een tweede landelijke meetdag wil het iSPEX-team deze groep nog een kans geven om mee te doen. Daarnaast is het sowieso interessant om meerdere grootschalige metingen over het land te hebben onder verschillende omstandigheden. De mogelijkheid bestaat dat er vaker een landelijke iSPEX-meetdag wordt gehouden.

De deelnemers die zich voor dit citizen science-project hebben aangemeld, hebben een e-mail en een push-bericht gekregen via de app van iSPEX. Om de metingen binnen één gebied goed te kunnen vergelijken, wordt de deelnemers gevraagd in ieder geval ’s ochtends en ’s avonds een meting te doen. De metingen zijn live te volgen op http://ispex.nl/kaart/.

Op http://ispex.nl/ is meer informatie te lezen over het project waarmee Universiteit Leiden, NOVA, SRON, RIVM en KNMI vorig jaar de Academische Jaarprijs mee hebben gewonnen. Met het prijzengeld zijn de 10.000 opzetstukjes geproduceerd en verspreid onder belangstellenden. iSPEX is hiermee het eerste grote wetenschappelijk experiment waar burgers actief meewerken. Fijnstofmetingen zijn van belang om inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit boven Nederland.

De eerste meetdag op 8 juli heeft bijna 6000 metingen opgeleverd terwijl de dag erna nog eens duizend metingen binnen kwamen. De analyse hiervan is in volle gang. De eerste resultaten van de analyse worden binnen enkele maanden verwacht.

iSPEX-opzetstukje voor smartphone.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten