Nieuwsbericht

Uw vraag is de wetenschap van morgen

04 september 2015

Met de publieksbijeenkomst bij het KNMI in De Bilt is de start gemaakt met de verwezenlijking van de Nationale Wetenschapsagenda: een levend document dat tot nieuwe vragen en urgenties moet leiden en waar wetenschap, bedrijfsleven en Nederlanders elkaar vinden.

“De Nationale Wetenschapsagenda is van ons allemaal en zal ons in staat stellen om de wetenschap te kunnen volgen en te begrijpen. Dit is geen eenmalige actie maar is een instrument waar we verder mee komen”, belooft Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Nationale Wetenschapsagenda, tijdens de opening van de publieksbijeenkomst op het KNMI, vrijdagmiddag 4 september.

Alexander Rinnooy Kan: "De wetenschapsagenda zal tot nieuwe vragen leiden en zal nieuwe urgenties aangeven."

“Het is een levend document dat zal groeien, dat tot nieuwe vragen zal leiden en nieuwe urgenties zal aangeven. Uw vraag is de wetenschap van morgen”, verzekert Rinnooy Kan de uitgenodigde Nederlanders die een vraag hadden ingediend bij de Nationale Wetenschapsagenda.
Van de bijna 12.000 vragen die afgelopen maanden zijn binnengekomen op de website van de Nationale Wetenschapsagenda , waren er 500 over weer, klimaat en seismologie. Rinnooy Kan: “Dat is veel meer dan we ooit hadden verwacht. De talloze vragen zijn gecombineerd en die leiden tot 150 grotere vragen waar de wetenschap mee aan de slag gaat. Het is mooi om daar vandaag mee te starten bij een instituut als het KNMI dat midden in de samenleving staat. Iedereen kent het KNMI in De Bilt.”

Dwarsverbanden
De Nationale Wetenschapsagenda biedt mooie kansen, zegt hoofddirecteur van het KNMI Gerard van der Steenhoven tijdens de opening. “De input voor de Nationale Wetenschapsagenda is niet alleen praten over wetenschap maar het is een bijdrage voor heel Nederland. Dit is nog nooit gebeurd.”
Rinnooy Kan beaamt dat de vragenoproep voor de Nationale Wetenschapsagenda uniek is. “Hoe simpel dit initiatief ook klinkt, geen enkel land heeft dit gedaan. Dit experiment is uniek.  De ingediende vragen tonen aan hoe breed de wetenschap is en hoeveel dwarsverbanden er zijn. Hier komen wetenschap, bedrijfsleven en Nederlanders bij elkaar.”
Hij ziet de website van de Nationale Wetenschapsagenda ook als een hulpmiddel voor iedereen die een weg zoekt in de wetenschap. “Welke vraag raakt mijn vraag? Wie is er nog meer geïnteresseerd? Het zorgt voor nieuwe contacten en samenwerkingsverbanden.”

Televisiemeteoroloog Helga van Leur aan tafel met 'De Wetenschap Draait Door' met dagvoorzitter Gert-Jan de Maagd en 'sidekick' KNMI-hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven. Foto KNMI/Jeanette Schols
Televisiemeteoroloog Helga van Leur aan tafel met 'De Wetenschap Draait Door' met dagvoorzitter Gert-Jan de Maagd en 'sidekick' KNMI-hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven. Foto KNMI/Jeanette Schols
KNMI-hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven en voorzitter Nationale Wetenschapsagenda Alexander Rinnooy Kan openen publieksbijeenkomst. foto KNMI / Jeanette Schols
KNMI-hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven en voorzitter Nationale Wetenschapsagenda Alexander Rinnooy Kan openen publieksbijeenkomst. foto KNMI / Jeanette Schols
Aan thematafels konden vragen aan wetenschappers gesteld worden over weer, klimaat en seismologie. foto KNMI / Jeanette Schols
Aan thematafels konden vragen aan wetenschappers gesteld worden over weer, klimaat en seismologie. foto KNMI / Jeanette Schols

“Wetenschappers prikkelen met vragen zodat ze blijven innoveren”, is het antwoord van televisie-meteoroloog Helga van Leur op de vraag wat er aan klimaatverandering gedaan moet worden.

Helga van Leur: “Wetenschappers prikkelen met vragen zodat ze blijven innoveren”

“Wij moeten iets willen, wij moeten keuzes maken en aangeven wat wij belangrijk vinden”, motiveert zij tijdens een sessie à la De Wereld Draait Door de aanwezige vragenstellers. Een idee voor een uitgebreid weerbericht over weer, klimaat, duurzaamheid is al snel geboren aan de DWDD-tafel.

Thematafels
Aan twaalf thematafels kan het echte vragen stellen beginnen aan wetenschappers van het KNMI en partnerinstituten zoals RIVM, TNO, PBL, Deltares. Over hoe een klimaatmodel werkt en wat kunnen we doen om opwarming van de aarde te stoppen? Zijn zonneschermen om de aarde misschien een idee? Of het effect van bodemdaling was meegenomen bij kansen op aardbevingen in Groningen? En is het karakter van een aardbeving die door mensen is veroorzaakt, anders dan een natuurlijke? Waar komt de twee-graden grens vandaan?

Op veel vragen is er een helder antwoord maar soms roepen vragen nieuwe vragen op.

Op de meeste vragen hadden de wetenschappers pasklare antwoorden en verhelderende uitleg. Soms kort, soms uitgebreid met plaatjes en grafieken. Maar sommige vragen riepen meer vragen op of leidden tot discussie. Over de afsluitende vraag van groep 7 van de Julianaschool in De Bilt moet de rekensom nog gemaakt worden: hoeveel windmolens heb je nodig om heel Nederland van windenergie te voorzien?

Lees ook sfeerimpressie en fotoimpressie van deze dag


 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten