Op 1 september 1997 verscheen bij uitgeverij Kosmos/ Z&K het boek "Weergaloos Nederland" , twee jaar later gevolgd door interactieve weergids, een CD Rom gebaseerd op de inhoud van dit boek. Voorafgaand aan de bijeenkomst in De Bilt is het eerste exemplaar van het boek op de sterrenwacht Sonneborgh in Utrecht door Monique Somers aangeboden aan een achterkleindochter van Buys Ballot, de oprichter van het KNMI.
Buys Ballot begon zijn activiteiten in 1854 op de Utrechtse sterrenwacht. In 1897 verhuisde het KNMI naar De Bilt, waar het nu dus precies honderd jaar is gevestigd. In het boek wordt ruim aandacht besteed aan het eeuwfeest en is een hoofdstuk gewijd aan de geschiedenis van het KNMI, geen saaie opsomming maar een verhaal vol anekdotes en wetenswaardigheden. Ook wordt aandacht besteed aan de meest opmerkelijke gebeurtenissen van deze eeuw, zoals de record-zomer van 1947 en de barre winter van 1963 . Het boek bevat tevens een overzicht van de aardbevingen in deze eeuw die De Bilt heeft geregistreerd en een uitgebreid verslag van de Roermond-beving op 13 april 1992, de zwaarste aardbeving van de eeuw die op Nederlands grondgebied is geregistreerd.
De historie is echter niet het enige dat in dit boek aan bod komt; eigenlijk is alles dat iets met het weer te maken heeft in dit boek te vinden. Het weer wordt belicht op een manier zoals dat nooit eerder is gedaan. "De schrijvers, Harry Geurts en Jacob Kuiper, hebben een nieuwe vorm gevonden om over het weer te schrijven door niet de geijkte paden te bewandelen en alles wat bekend is te herkauwen: zij hebben een andere invalshoek gekozen", schrijft meteoroloog/presentatrice Monique Somers in het voorwoord.
Hoe komt bijvoorbeeld het weer in muziek tot uitdrukking? Er is meer dan de Vier Jaargetijden van Vivaldi of Riders on the Storm van The Doors. En is het weer op schilderijen te zien? De afbeelding van het weer in de schilderkunst door de eeuwen heen is zelfs een bron voor klimaatonderzoek. Op een speelse manier met veel anekdotes en wetenswaardigheden komen onderwerpen aan bod zoals de invloed van het weer op onze gezondheid en de samenleving; hoe reageren dieren op weer en wind; wat moeten wij doen bij onweer, hoe kunnen we het weer zelf meten en waarnemen, de veranderingen van het klimaat van miljarden jaren geleden tot nu, het broeikas-effect en de ozonlaag.
We maken een kroegentocht door tropisch Amsterdam en ontdekken wat hitte-stress betekent. Ook rijden we de Elfstedentocht om de Windchill aan den lijve te ondervinden. We gaan na of Nederland een ideaal wijnland gaat worden en maken de oversteek naar de Nederlandse Antillen waar tropische orkanen kunnen woeden. Waarin verschillen deze "hurricanes" van de windhozen en tornado's die in Nederland kunnen voorkomen? Uit boeiende verslagen van ooggetuigen blijkt dat het ook in ons land weergaloos tekeer kan gaan.
Radio en TV hebben een belangrijke rol gepeeld voor de naamsbekendheid van het KNMI en de belangstelling voor het weer. Wie waren de eerste weermannen en wie staan er nu voor de buis?
Het boek Weergaloos Nederland is uitgebracht door Uitgeverij Kosmos-Z&K Uitgevers en gemaakt in samenwerking met het KNMI.
Weergaloos Nederland
Uitvoering: gebonden, papieren/linnen band
Omvang: 144 pagina's
ISBN 90 215 4485 7
Prijs: € 19,99
Voor meer informatie en het aanvragen van een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen met: Kosmos-Z&K Uitgevers, Promotie & publiciteit, Catriona Ravelli, tel.: 030 - 234 92 76, E-mail: promotie@kosmoszk.nl; internet: www.boekenwereld.com
Op dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...
22 november 2024 - KlimaatberichtIn het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...
20 november 2024 - Nieuwsbericht2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...
19 november 2024 - KlimaatberichtIn slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...
19 november 2024 - Nieuwsbericht