Nieuwsbericht

Windhoos in Wijk bij Duurstede

04 november 2013

De windhoos die 3 november voor grote ravage in Wijk bij Duurstede heeft gezorgd, ontstond in een actieve buienlijn die urenlang over het midden van het land trok. Deze buien gingen gepaard met hagel en onweer.

Boven Zuid-Holland ontwikkelde zich rond 14.00 uur in de buienlijn een zogenaamde supercel. Dit type buien heeft een eigen circulatie met afwijkende windsnelheden en windrichtingen in de boven- en onderlaag. Hierdoor kan zich een windhoos ofwel tornado vormen.

Rond 15.00 uur ontstond een dergelijke wervelwind in de buurt van Everdingen die als een trechtervormige slurf onder de onweerswolken zichtbaar was. De windhoos trok met de buien mee en veroorzaakte kort daarna schade in Wijk bij Duurstede. In zo’n twee minuten tijd trok de tornado over een smalle strook van ongeveer 2 kilometer lang en 60 meter breed.
Later in de middag is er ook in de omgeving van Arnhem een tornado gezien. Deze wervelwind deed zich voor onder een bui die ontstond kort achter de eerste supercel.

Door de sneldraaiende wind en grote luchtdrukverschillen laat een wervelwind een spoor van vernielingen achter. De grootte van de schade ligt voornamelijk aan de plek waar de windhoos overheen is getrokken. Zo zal een wervelwind in een stedelijke omgeving meer schade aanrichten dan in een landelijk gebied.

Wervelwinden of tornado’s duren zeer kort en komen ieder jaar in Nederland wel eens voor. Jaarlijks zo’n een tot drie keer. Deze plotseling optredende weerfenomenen zijn zeer lokaal en daardoor vrijwel niet te voorspellen.

Tornado in de buurt van Arnhem op zondag 3 november 2013 toen flinke onweersbuien lokaal vergezeld van tornado's over ons land trokken (foto: Wilfred Janssen)
Tornado in de buurt van Arnhem op zondag 3 november 2013 toen flinke onweersbuien lokaal vergezeld van tornado's over ons land trokken (foto: Wilfred Janssen)
Radarbeeld De Bilt: reflectiviteit op 15.10 uur waarbij een haakvorm is te zien. Hierbinnen bevindt zich de tornado. Bron: KNMI
Beeld van neerslagradar in De Bilt (kruisje): reflectiviteit op 15.10 uur waarbij in de cirkel een haakvorm is te zien. Hierbinnen bevindt zich de tornado. Bron: KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten